Sveriges ledande travtidning
PrenumereraLogga in
ANNONS

Ledare: "Hatet får inte bli vardag – alla har ett ansvar"

Foto: PIXABAY
"Hotfulla sms, hatiska inlägg och negativa kommentarer är inte okej", skriver Joakim Svensson. Foto: PIXABAY

”Jag har fått ta emot dödshot.” Orden kommer från en välbekant tränare som ofta har hästar till start på V75. Han är långt ifrån ensam.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

I Nationella trygghetsundersökningen (NTU) uppger 7,4 procent av befolkningen att de utsattes för hot under 2023. Vissa yrkesgrupper är särskilt utsatta och i Brottsförebyggande rådets (BRÅ) siffror anges förtroendevalda personer som särskilt utsatta, men även offentliga personer – som travkuskar och travtränare och för all del journalister – nämns. Siffrorna är inte avtagande och det finns indikationer på ”betydande mörkertal”, vilket gör läget än mer förskräckligt.

I den gamla världen var uppiskad stämning, slängda kommentarer och ibland rent handgemäng något som kunde inträffa. Det var inte vardag, men det hände. Tiderna är annorlunda nu. Hot och hat sker i det tysta. Utom tävlan, bakom kulisserna. På senare tid finns mer än ett fall där tongivande travprofiler utsatts för dödshot. Inte bara för egen del utan även för familj och vänner. Mer än en gång har det krävts polisingripande och beskydd, vilket är en isande påminnelse om det allvaret. 

Kuskar och tränare utsatta

Inom travsporten finns en utbredd ”negativism” där kränkande och förtalande reaktioner får stå oemotsagda. Något som fått aktiva att skaffa skyddade nummer, undvika publicitet och till och med ge upp travlivet. Samtidigt är det bara toppen på ett isberg. Många fler än de som berättar säger att de upplevt trakasserier, enligt Svenskarna och Internet (2024).

Inom travsporten är det allmänt känt att de mest utsatta grupperna är kuskar och tränare. Den utlösande faktorn, enligt dem själva: Det går att spela på deras hästar, det vill säga att någon har förlorat pengar på ett eller annat sätt.

V64-spelarna är värst

En person säger: ”Värst är V64-spelare. V75 är inte alls samma sak. Jag vet inte vad det beror på, men kanske är det där de största speltorskarna finns?”.

Andra idrottare säger samma sak. Just spelare är en aggressiv grupp.

– Det kan vara allt från att de hotar en själv eller hotar ens familj. De kan skriva att de förlorade några tusen på mig och skicka kniv-emojis, sade Truls Möregårdh i Framgångspodden i september 2024.

Bordtennisfenomenet sade också att han ”vet att många pratar om det och det är jobbigt”, men enligt BRÅ är det endast en bråkdel som anmäler. De flesta tycker inte att det är meningsfullt. Lagrummet är dessvärre tunnsått på området. Paragraferna släpar efter i tiden. Särskilt svagt är skyddet för privatpersoner. För statsanställda tjänstemän är förbättringar i antågande, men det kommer många år för sent.

Hur är stämningen i travgrupperna?

”Det är många som drabbas. Och ju mer det sprider sig desto större samhällsproblem har vi”, har Anna-Lena Pogulis på Sveriges kommuner och regioner sagt.

En konsekvens av hätsk och hatisk stämning är att samtalet sinar. I travgrupperna är det inte alltid trevlig stämning. Ledande profiler vittnar om att den konstruktiva dialogen mellan olika grupper i travet är utdöende och många drar sig numera för att ”säga som det är”. Man fäller hellre intetsägande kommentarer än delger viktig (spel)information. Vissa är rädda, andra oroliga. Inom travsporten är detta särskilt besvärande eftersom hästar inte kan prata och mycket går via de utsatta grupperna – kuskar och tränare.

Kan slå mot travets trovärdighet

Travet har inte råd med varken tystnadskultur eller självcensur. I en liten sfär kan en negativ spiral gå så långt att det till syvende och sist slår mot travets trovärdighet och underhållningsvärde, som den vilar så tungt emot.

”I alla fall jag är allvarligt oroad för vår framtid”, säger en tränare i samtal.

Stora frågor om djurskydd, svenskfödda och spelutmaningar… får inte hamna i skymundan av snicksnackare och hatare. Klyftorna i travet är redan nog stora. Med det inte sagt att man inte får bli upprörd, arg och besviken. Känslor hör till sporten. Den konstruktiva kritiken, ris och ros, behövs. Kritik mot felaktiga beslut och misslyckade styrningar och ifrågasättande av makthavare är en del av idrottens (och journalistikens) innersta väsen, men känslorna när den lovande kupongen strandar får aldrig gå över styr. 

Det är aldrig okej

Hotfulla sms, hatiska inlägg och negativa kommentarer är inte okej. Att dela vidare inlägg där någon misskrediteras, eller om inlägget på något annat sätt allvarligt kränker en person, är en brottslig handling. Där har vi, alla, ett gemensamt ansvar att motverka och förhindra dem som inte sköter sig. Vare sig det sker på stallbacken, på publikplats, eller i sociala medier. Inte minst gäller detta de som äger och modererar på Facebook och X.

För när solen går ned är det en idrott där någon vinner och en annan förlorar. Det får aldrig bli en fråga om liv och död.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS