Ledare: "Förståeligt att svenskar lockas av Vincennes"
Travsporten i Sverige under de allra mörkaste, eller snövita, månaderna har sällan varit mer än en totoindustri. Så måste det väl inte förbli?
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Nu har flera intressanta initiativ poppat upp. Axevalla med taktpinnen i form av Sylvesterloppet på nyårsafton – i år med ett förstapris om 500 000 kronor vilket inte bara skapar incitament till att tävla på vintern utan även en väl tilltagen prischeck. Värt att poängtera i sammanhanget kan vara att Harper Hanovers lopp, av många ansett som ett av landets mest prestigefyllda samt roliga lopp, hade halvmiljonen i förstapris som praxis fram till 2017. Bergsåker drog nyligen sitt strå till stacken med nyheten Bergsåker Winter Trot 2022, ett lopp för eliten med just 500 000 kronor till vinnaren i februari månad.
Trots nya initiativ på svensk mark handlar travet, rent sportsligt, mycket om Frankrike och Vincennes kommande månader – inte allra minst efter den gångna helgen när våra årgångsfinaler är avverkade och en mängd hästar går till vintervila. För skötare, tränare, ägare och kuskar är det förstås en upplevelse att åka till Paris och konkurrera på vad som får anses vara vinterns tuffaste skådeplats. Å ena sidan kan det slås fast, å andra sidan går det att diskutera konkurrensen? I toppen är det förstås enormt tuff men bland svenska hästar, eller för den delen svensktränade hästar, som inte har grupploppsmeriter och därmed är startberättigade i en betydligt större andel lopp saknas inte passande uppgifter.
Ett utmärkt exempel tycks vara Christoffer Erikssons sexårige valack Ingo. Vintern som gick tävlade han i Paris där han vann ett lopp med knappt 200 000 svenska kronor i förstapris. Under 2021 har han varit en pålitlig vän på V75 med jämna resultat utan att ha varit en faktor eller ha stuckit ut, bästa placeringen är trea i silverdivisionen. Nyligen kördes han till den franska huvudstaden på nytt och efter en fjärdeplats på Enghien vann han, på nytt, ett lopp på Vincennes med knappt 200 000 kronor i förstapris på fina 1.10,8a/2100 meter. Prispengen var långt mer än vad han tjänat i Sverige under sommarsäsongen vilket på intet sätt förringar hans deltagande i Sverige utan snarare berömmer matchningen från tränarens sida.
Hästar med en miljon, eller två, på kontot har särskilt fina propositioner där nere och kanske är det vad vintermeetinget egentligen är för svenska tränare. En Maharajah eller Readly Express må förgylla tillvaron och hålla drömmar vid liv men frågan är om inte den här typen av hästar – som Ingo – gynnas allra mest av just vintermeetinget? Icke att förglömma personerna runt hästarna. Världsstjärnor tjänar sina pengar, vinner sina lopp och ägarna får sina upplevelser men här blir det en annan grej. Baksidan är förstås de svenska loppens volym, försvinner en mängd “Ingos”, på goda grunder, söderöver lär inte debatten om tunna fält direkt tystna.
Den svenska tv-publiken är redo för underhållning under vinterhalvåret och med ytterligare ett par initiativ, lite planering och pengar kanske vår travsport kan ta mer plats under de mörka månaderna. Många är säkert beredda att skriva under på att loppen är mer svårlösta och har färre oslagbara favoriter som dansar undan från ledningen i överljudshastighet.
Tanken på ett eget vintermeeting är åtminstone kittlande. Med sommarperiodens storloppsinflation i åtanke borde man tillåta sig att leka med tanken på möjligheten att tjäna bra pengar – i fina lopp – med en formtoppad häst på vintern. I Sverige.
Där är vi inte riktigt nu. Möjligen ska det inte vara för bra i relation till sommaren heller. Däremot finns det potential för den svenska travsporten att glänsa även på vintern.
Vintermeetingets höjdpunkt sista helgen i januari känns inte särskilt blågul den här gången. Det stora hoppet ser ut att bli elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet och sämre kort kan vi komma med förstås, men han lär behöva imponera rejält för att målas upp som en allvarlig utmanare. Timo Nurmos har förvisso inte stängt dörren helt för att Calgary Games kan dyka upp även om det känns långsökt.
Oavsett finns det fina pengar att tävla om på Vincennes den här perioden. 37,2 miljoner euro för att vara exakt.
I korthet: Fel sak i fokus
Breeders Crown-helgen i Eskilstuna kom att handla om annat än bara duktiga fyrbenta, klassiska, vinnare. Gulddivisionen blev stökig med en omstart efter 200 meter som kuskarna inte uppfattade förrän långt senare. Fel begicks på flera händer och särskilt tråkigt är att en sådan helg överskuggas av en sådan mycket tråkig och onödig händelse.
Citatet: "Det är en skandal"
Ulf Ohlsson efter debaclet med den sena omstarten i V75-3 i lördags.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.