Ledare: "För tillväxt krävs mer än en historisk Harry Boy-vinst"
Fjolåret avslutades med den högsta vinsten genom alla tider på travspel: 106,9 miljoner kronor. Kan det bli ett snyggare avslut för spelkavalkaden Winter Burst?
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Nej, klatschigare blir det knappast – men bortom rubriker som nådde vanliga nyhetsdeskar var det kanske inte lika ljust. Winter Burst har, sedan starten 2016, omsatt nästan fyra miljarder kronor. Konceptet faller inte alla i smaken men det har otvivelaktigt varit en framgång. En stor nyårspott är en tilltalande paketering – men kommunikationen i år var allt annat än bra.
Bakgrunden är att ATG gjorde om sin fonderingsstruktur under fjolåret vilket innebär att jackpottpengar sparas och portioneras ut när spelbolaget anser det lämpligt. Visserligen inte särskilt märkligt men det underminerar tidigare upplägg och minskar signalvärdet om en stor pott i vardande.
ATG kan hålla kunderna på kroken längre
Tidigare har det vissa omgångar varit en tydlig slutdestination för fonderade medel, så är det inte längre. Fördelen, för ATG, är att hålla kunderna på kroken längre och att berätta om en stor pott kan vara omsättningshämmande för omgångarna fram till dess.
Den 16 december skrev bolaget i ett pressmeddelande att ”hela eller delar av fonderingen” skulle tillföras sjurättspotten på nyårsafton. Efter favoritbetonade omgångar kort senare blev beskedet den 21 december att det på årets sista dag fanns 75 miljoner i sjurättspotten, en summa som, 26 december, justerades till 100 miljoner i sjurättspotten. Tydligt nog?
Spelarna behövde själva leta reda på det
Nej, för kommunikationen innebar potentiell toppvinst – inte hur mycket av fonden som användes. Nu var det i aktuellt exempel synonymt med att hela fonden, vid tidpunkten, användes – men det behövde spelarna själva leta reda på.
Nyårsomgången led inte av likviditetsproblem precis. De 64,2 adderade miljonerna var nytt burst-rekord varför femrättsslantarna från Ålborg den 29 december (3,9 miljoner) inte behövdes – men kommunikationen återigen obefintlig. Den måste bli bättre runt jackpotthanteringen.
Bruttoomsättningen Winter Burst:
- 2016: 439,4 miljoner kronor (31 dec, lördag, 147,3 miljoner kronor).
- 2017: 439,2 miljoner kronor (31 dec, söndag, 103,7 miljoner kronor).
- 2018: 390,1 miljoner kronor (31 dec, måndag, 119,7 miljoner kronor – stort it-haveri 23 december).
- 2019: 408,9 miljoner kronor (31 dec, tisdag, 125,0 miljoner kronor).
- 2020: 487,9 miljoner kronor (31 dec, torsdag, 159,7 miljoner kronor – stor coronaboost under hela det året).
- 2021: 451,2 miljoner kronor (31 dec, fredag, 155,8 miljoner kronor).
- 2022: 432,5 miljoner kronor (31 dec, lördag, 147,3 miljoner kronor – jackpotten väldigt liten).
- 2023: 478,6 miljoner kronor (31 dec, söndag, 164,7 miljoner kronor).
- 2024: 414,5 miljoner kronor (31 dec, tisdag, 146,8 miljoner kronor) – största jackpotten hittills).
Backade ganska rejält
År 2023 var potten upparbetad i tidigare skede jämfört med 2024. Ergo: Det årets totala Winter Burst-omsättning borde ha varit känsligare än årets. Trots det, och trots större nyårspott 2024, backade det ganska rejält på totalen: 64 miljoner eller drygt 13 procent.
Enskilda omgångar som sticker ut är Ålborgs som noterade den lägsta V75-omsättningen någonsin, även norska omgångarna var svaga, och finalens 146,8 miljoner är förstås en häftig siffra – men sämst sedan 2019 trots den klart mest kryddade potten. I december blir det tionde gången med spelkavalkaden och även om den uppskattas av många och innebär rejält med pengar in i systemet finns det skäl att försöka skruva lite.
För lätt och för många jackpottar
Eller så speglar senaste veckorna enbart läget i stort. Omsättningen har varit vikande under hösten. Redan i början av 2024 när det rådde (jackpottdriven) klang- och jubelstämning poängterades det på ledarplats i Travronden att siffrorna skulle tas med en nypa salt.
Utfallet på årsbasis? Bruttoomsättningen på hästspel minskade, därmed med största sannolikhet även nettospelsintäkterna. Visst, det ska ses i ljuset av en rätt så jobbig tid där konkurrenter haft det ännu kämpigare men inflationen har mildrats – räntorna sänkts – och fjolåret präglades av att travspel ansågs för lätt och framkallade för många jackpottar vilket ledde till (positiva) förändringar.
Intresset för spel på trav tycks halta
V75 stod sig stadigt tack vare ovan nämnda fakta, men i övrigt rådde i princip uteslutande tapp rakt över. Det individbaserade och genuina intresset för spel på trav tycks halta, trots eller kanske på grund av en aldrig sinande ström med andelsspel.
En Harry-vinst på osannolika 107 miljoner kronor skapar buzz, men det krävs mer än så för att skapa tillväxt över de olika hästspelen. Flaggskeppet är en del, men inte allt.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.