Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Ett antidopingarbete kan aldrig bli för vasst"

Foto: TR BILD
Mattias Falkbåge leder Svensk Travsports antidopingarbete. Foto: TR BILD

Tillslaget hos A-tränaren Mathias Andersson har gjort frågan om antidopingarbetet glödhet.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Mathias Andersson, A-tränare på Hagmyren, har fått sin licens tillfälligt indragen under en pågående utredning och hans Doctor Doxey Zenz, som skulle ha startat lördagen den 3 december, ströks av förbundet. Att dra in licensen tillfälligt med omedelbar verkan är en unik konsekvens av hästvälfärdsavdelningens arbete och ytterligare detaljer sticker ut jämfört med tidigare. Svensk Travsport själva kallade arbetet för en ”operativ insats” som dessutom genmfördes nattetid. Kommunikationen var ingen slump, den är en följd av nya kompetenser på avdelningen där nyckelpersonerna är ex-poliser.

Mattias Falkbåge, utredning- och avdelningschef, anställdes i januari 2020. Drygt ett halvår senare inledde ytterligare en ex-polis anställning hos ST: Jesper Holm (som snart ska sluta). I våras vässades avdelningen ännu mer i form av spaningsledaren Martin Fälling, även han från polisväsendet. Tillslaget, som travmedier tidigare hade benämnt händelsen, i början av december kan lätt tolkas som ett tydligt resultat av ny personal och nya arbetsramar.

– Jag vet ju att det pratas om att några få aktiva avsiktligen dopar och om så är fallet måste vi, för att komma åt eventuella tränare som gör det, fortsätta vara mer operativa i vårt arbete. Vi måste dessutom arbeta underrättelsebaserat i större utsträckning, det vill säga arbeta med att bygga upp förtroende så att personer som har information om misstänkt dopning kontaktar oss kring det. Har dopingen skett avsiktligen vill vi kunna föra bevisning kring det för att inte ett eventuellt fall ”endast” ska hamna i strikta tränaransvaret, säger Mattias Falkbåge.

Deras arbete har vid ett fåtal tillfällen kunnat följas från sidan, ett exempel var under derbyhelgen i Malmö då teamet utrustade ett övervakningsstall med kameror. Den typ av antidopingarbete är relativt nytt i Sverige varför det inte har gått att iaktta från sidan i särskilt många år. Nuvarande metoder känns emellertid som en nivåhöjning gentemot tidigare. Signalvärdet i att själva benämna arbete på fältet som ”operativa insatser”, och att det sker på natten, är tydligt även om den polisiära bakgrunden förstås kan ha påverkan i sättet att uttrycka sig.

Svensk Travsport har satsat på antidopingarbetet de senaste åren. Faktum är dock att avdelningen är tämligen liten. Fyra-fem personer har blivit fem-sex personer under senaste två åren där även dopinghunden Lykke (oklara resultat hittills) är en förstärkning. Kommunikationen, titlarna och inte allra minst den aktuella händelsen ger en bild av att mycket har förändrats och att de är många fler, så är alltså inte fallet. Industriingenjören Allen F. Morgenstern sägs ha myntat uttrycker ”work smarter, not harder” och andemeningen är lätt att omfamna. Falkbåge menar att de, vid behov, kan få ytterligare stöttning och om personalstyrkan inte räcker till flaggas det till vd Maria Croon men att någon sådan ”flaggning” inte varit aktuell för stunden.

Det är intressant, då en dopingjägare väl aldrig bör vara helt nöjd med omfånget av sin styrka även om allt i det stora hela förstås är en kostnadsfråga. Huruvida den nattliga insatsen mot Mathias Andersson, som hittills inte är dömd för något, enbart är ett resultat av nya arbetsmetoder eller om utfallet hade blivit likadant för fem år sedan lär vi aldrig få svaret på. Klarlagt är i varje fall att avdelningens resurser inte klarar av att täcka flera sådana insatser under en begränsad tidsperiod och likt polisen lär avdelningen tvingas prioritera en hel del.

Vidare kan en, ofta, missförstådd detalj i deras arbete redas ut. De har inte befogenhet att göra kontroller i (tomma) stall, utan behöver tillåtelse. Om tillträde nekas och avsikten är att ta dopingprover kommer den aktive personen få reda på konsekvenserna då det handlar om överträdelse av antidopingreglementet. Således: Hur flashigt det än kan låta med ”nattlig operativ insats” är det ingen insatsstyrka som slår till. Den målbilden är inte bara naiv utan sannolikt juridiskt omöjlig.

Om nu avdelningen har vässats till i metodiken behöver den nog göra det i kvantiteten också, en dryg handfull personer som arbetar med den här typen av frågor i en sport som årligen delar ut över en miljard kronor i medel till aktiva kan inte anses vara tillfredsställande nog. Ett antidopingarbete kan aldrig bli för vasst.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Travronden möjligheten för läsare att kommentera artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. Travronden granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Travronden.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll god ton
  • Visa respekt för berörda personer

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ditt konto. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Travronden kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.