Sveriges ledande travtidning
PrenumereraLogga in
ANNONS

Ledare: "Endast så kan travet fortsätta sin unika framgångsresa"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

ATG ska under våren välja en ny styrelse. Med enbart av ägaren, det vill säga Svensk Travsport, utsedda ledamöter. Utan statlig representation, i någon beslutande funktion. Det blir intressant.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Uppgifter inifrån den processen, bland annat nyligen återgivet av ATG:s vd Hans Lord Skarplöth själv, i Travpodden, antyder att det kan bli mindre personaländringar än många förväntat sig, i den nya ATG-styrelsen. Ett flertal ledamöter ur det befintliga ATG-styret, uppges nämligen likväl vara aktuella för en fortsättning – även i den nya regin.

En av svårigheterna med en ren ST-utsedd styrelse, kommer att bli att inte vara för klåfingrig. Att ge ATG:s ledning fortsatt handlingsutrymme och rörelsefrihet. Att inte sätta sig på tvären gentemot större kommersiella investeringar. Och att inte falla för frestelsen att kortsiktigt göra alltför stora populistiska ökningar av vinstmedel med mera.

Alla behöver pengar

Det innebär inte att alla aktiva intressegrupper inte behöver mer pengar – för det gör många av dem! Att möta det behovet är ju en betydande del av målsättningen med hela ATG:s verksamhet.

Men andelen som plockas ut i vinstuttag, får inte ökas för snabbt. Det skulle kunna skada spelbolagets intjäningsförmåga, över tid – vilket vore förödande för alla.

En lagom diskret PR-konstruktion

Historien om HNS, Hästsportens Nationella Stiftelse, som vi berättar mer om i Travronden den här veckan, är ett exempel på en kostnadspost hos ATG som många nog kan tycka låter onödig.

Dels har den tydligt öronmärkta HNS-satsningen länge varit ett icke-förhandlingsbart krav från staten, ett villkor för själva spelkoncessionen – och kommer möjligen så att förbli. Dels har HNS:s konkreta aktiviteter gjort, och gör, reell nytta för travsportens anseende i samhället i stort. HNS är måhända en lite anonym enhet i travfamiljen. 

Men samtidigt är den en såväl elegant som sympatisk och alldeles lagom diskret PR-konstruktion. Kostar pengar – men ger politisk status och erkännande i vidare hästkretsar, på ett sätt som genom åren varit guld värt för hela ATG- och ST-systemet. 

Foto: TR BILD
Leif "Loket" Olsson frontade Bingolotto-hästen. Foto: TR BILD

Det har alltid mullrat i de egna travsportleden, när ATG gjort sina riktigt tunga och breda satsningar:

  • Att man en gång i tiden ens bildade ATG, och sen byggde Hästsportens hus, betraktades på den tiden av många som något vansinnigt dyrt och dumt.
  • Sen kom datoriseringen, på 1980-talet, när ATG investerade storslaget, såväl i tekniska inköp som drift och personal, på it-området.
  • Att starta en massa spelombud ute på stan, ansågs som ett sätt att avfolka publikplats på banorna.
  • För att inte tala om den systematiska satsningen på tv-sändningar, och alla samarbeten med TV4 – inklusive en del kända programledare, såsom Sven Melander, Jessica Almenäs med flera – vilken ju ofta har ifrågasatts.
  • En hel del av de större reklamkampanjer som rullats ut, ibland med kändisar i fronten, har också kritiserats inifrån branschen.
  • Bingolotto-hästen, i regi Leif ”Loket” Olsson, rynkade många på näsan åt.
  • Bygget och driften av produktionsbolaget Kanal 75 har ansetts kontroversiellt, ibland snudd på provocerande.
  • Kommersiella samarbeten som exempelvis Olympiatravet (numera Paralympiatravet) har periodvis stämplats som någon typ av slösaktig välgörenhet.
  • Och, ja, jo – även HNS, med olika former av ”dyra broar” som byggts med andra typer av hästverksamheter ute i samhället, har beskrivits som en onödig utgiftspost, och ett sätt att skänka pengar nån annanstans.

Har varit ifrågasatta från början

Kritiken mot dessa omtalade storsatsningar har historiskt sett framförts i exempelvis denna tidning. Ibland till och med i form av åsiktsartiklar av våra egna skribenter. Men alla de här blytunga ATG-investeringarna har ett antal basala faktorer gemensamt;

  • De har krävt relativt stora ekonomiska investeringar, särskilt initialt.
  • De har därför redan från början ifrågasatts bland travsportens fotfolk.
  • De har (nästan) allihop, med tid och uthållighet, visat sig bli succéer.
  • De har samtliga gjort att hästkapplöpningen i Sverige fått ett gott anseende runtom i samhället, och en social acceptans utanför ”de redan frälsta”, som i få andra länder. Såväl politiskt, som ute bland ”vanligt folk”.
  • De har bidragit till en stark rekrytering av nya kunder och intressenter in i vår värld.
  • De har höjt och stabiliserat sportens intäktsnivåer, under såväl hög- som lågkonjunkturer – framför allt då genom att tillgängliggöra och popularisera spel på loppen.

Väckt både beundran och avund

I många nationer lever hästkapplöpningar i egen liten sidobubbla i samhället. Inte sällan med en halvsolkig bild hos utomstående; Något gubbigt, med dimmor av cigarrök kring sig. Frågetecken för djurhållning och spelsäkerhet. En konservativ och sluten egen värld. Så såg det delvis ut även i Sverige – för 50-60-70 år sedan. 

Ytterst lite av detta finns kvar här i dag. Den vädringsprocess och uppfräschning som ATG och alla de här tunga investeringarna har gjort genom åren, har varit väldigt betydelsefull, och väckt förvåning, beundran och rent av avund, från många håll utifrån.

Tillsammans har alla dessa åtgärder gett förutsättningar för våra skickliga aktiva och finfina hästar att leva och utvecklas på det strålande sätt som faktiskt skett. Allt detta är viktigt för ST och alla aktiva att minnas och förstå, när man nu håller på att planera för framtiden, och sätta samman nya ledningsorgan. Det handlar inte om att man nödvändigtvis behöver säga ”ja” till allt som är nytt och dyrt. Självklart måste varje storinvestering prövas noga, var för sig. 

De egna får inte “svälta ihjäl” här och nu

Men man bör ha med sig en genuin respekt och fingertoppskänsla för den strategiska betydelsen av att (ofta) våga avstå från omedelbara vinstuttag, till förmån för att orka och våga satsa på långtgående framtidsinvesteringar – även om sådana beslut just för stunden, precis när de ska tas, sällan är vare sig populära, eller tycks ha någon särskilt direkt eller tydlig trav- och hästkoppling.

Bara med typen av mod och visionär stadga i ATG:s och ST:s styrelser, kan den svenska travsporten fortsätta sin unika framgångsresa, och bibehålla sin stadiga struktur, även de kommande 50 åren. Men allt detta självklart i en balanserad helhet, där man inte heller låter de egna “svälta ihjäl”, här och nu. Vinster i bolaget ATG har i sig inget egensyfte – det är bara ett (superviktigt) medel att försörja branschen, på kort och lång sikt.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS