Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "En oförglömlig hjälte värd att hylla"

Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Järvsöfaks och Jan-Olov Persson. Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Vad är det som gör någon till en superstjärna? Det räcker inte alltid med att vara världsbäst på något – det finns många människor och djur som är det men som inte slagit igenom hos den stora massan. Sedan finns det dem som på något sätt etsar sig fast hos folket, de som alla älskar att följa. Ett rykte som sprids hos alla, oavsett om man är intresserad av en sport eller inte. Peter Forsberg, Usain Bolt, Tiger Woods, Björn Borg, Zlatan Ibrahimovic, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Michael Jordan. Listan kan göras lång med stora namn som de flesta hört. Listan kan också göras lång bland våra fyrbenta vänner i travets värld: Victory Tilly, Varenne, Viking Kronos, Mack Lobell, Pine Chip, Copiad, Ego Boy, Going Kronos och Maharajah.

Men frågan är om inte alla dessa blir utkonkurrerade i Sverige av fenomenet Järvsöfaks? Frågan är om inte fler i Sverige vet vem Järvsöfaks är än de som vet vad trav är? Det är nog nästan så att Järvsöfaks kan konkurrera ut även vår störste tvåbenta, Stig H Johansson, om det mest välkända namnet i travets värld. Alla som på något sätt håller på med trav vet vem Järvsöfaks är. Sedan finns det många där ute som inte vet vad trav och V75 är, men Järvsöfaks har de koll på. Är han vår största stjärna? Det är inte alls omöjligt.

Järvsöfaks var, utan att att överdriva, grym. 201 segrar på 234 starter och över 21 miljoner insprunget. Tio SM-titlar och fortfarande det enda kallblod som någonsin sprungit under 1.18. Vid ett tillfälle hade han 42 (!) raka segrar. Så givetvis är han störst för att han var bäst och han är det bästa kallblod som någonsin fötts. Dessutom har hans överlägsenhet bland kallbloden inte haft någon motsvarighet bland varmbloden. Kanske är det därför han är vår största ”superstar”. Men det krävs också något annat och det hade han verkligen. Utstrålningen och psyket. Inställningen. Moralen. Alla älskar Järvsöfaks.

När han gick bort i oktober 2020, 26 år gammal, kändes det som att hela landet gick i sorg. Järvsöfaks bortgång fick också stor uppmärksamhet och det blev väldigt tydligt att ingen glömt, och aldrig kommer glömma, honom. Nu har Järvsöfaks också begravts och även det har bevakats och fått stor uppmärksamhet. Det har dessutom skapats en stiftelse i hans namn. Idén till stiftelsen kom från Järvsöfaks uppfödare, tränare och närmsta vän genom alla år – Jan-Olov Persson – och stiftelsen består, utöver honom, av Svensk Travsport, ATG, Södra Hälsinglands Travsällskap, Norra Hälsinglands Travsällskap, Travklubben Sleipner och Menhammar Stuteri. Som medgrundare finns också Agria Djurförsäkringar och Hudiksvalls kommun. Syftet med stiftelsen är att i samverkan med kallblodsorganisationen Sleipner främja kallblodstravaren och kallblodssporten i Sverige genom utbildning, forskning och utveckling samt att lyfta fram engagerade personer inom kallblodssporten. Stiftelsen Järvsöfaks fortsätter att uppmärksammas under hela den här veckan: Järvsöfaksveckan. Den inleddes i samband med att Hagmyren arrangerade STL-tävlingar med V75 i lördags och fortsätter hela veckan med Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet på Östersundstravet samt Svenskt Kallblodskriterium och Kriteriestoet på Dannero.

Hur mycket Järvsöfaks betytt för kallblodssporten kan nog inte ens Jan-Olov Persson sätta ord på. Det är nästan så att hela kallblodssporten i Sverige i dag är synonym med Järvsöfaks. Precis som Peter Forsberg fick många barn och ungdomar att vilja börja spela hockey, och som Zlatan fått många att börja spela fotboll, har nog Järvsöfaks dragit många till travet. Både som aktiva, hästägare och spelare. Järvsöfaks har på det sättet betytt så otroligt mycket för travsporten, på så många sätt, och vi är alla tacksamma för att ha fått uppleva honom. Att han hyllas med en stiftelse, en kallblodsvecka och obegränsat med hyllningar och kärlek är han väl värd. Minst sagt.

Vi kan aldrig bli nog bra på att hylla våra hjältar.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.