Ledare: "Elitloppet ska vara världens roligaste lopp"
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Elitloppet, det största och finaste travsporten har här i Sverige. Frankrikes motsvarighet är givetvis Prix d’Amérique. Samma sport, ibland är det även samma hästar som deltar i Pd’A och Elitloppet med fyra månaders mellanrum. Till stor del samma publik och tränare som tävlar i Elitloppet och Pd’A. Men två så väldigt olika lopp, banor och upplägg på vilka som får delta. Bra eller dåligt? Rätt eller fel? Finns det saker som vi i Sverige kan lära av fransmännen för att uppdatera vårt största lopp, och hela ”storloppsportföljen” för den delen?
Sista söndagen i januari närmar sig och det är då Prix d’Amérique avgörs. Det sista B-loppet avgjordes i söndags och Jean-Michel Bazire visade återigen vilken mästare han är på att ställa i ordning när åttaårige Davidson du Pont avgjorde på klassigt sätt och frihjulade sista biten över mållinjen.
Visserligen inte det vassaste motståndet, men han visade i alla fall att han är i fas och räkna med att hästen kommer vara ytterligare några procent bättre om två veckor. Då ska man återigen försöka besegra giganten Face Time Bourbon.
Precis som i fjol är det dessa två som troligtvis gör upp om segern. Förra året var Davidson du Pont favorit, men klarade inte av att stå emot Face Time Bourbons sylvassa avslutning. Trea slutade Jean-Michel Bazires superfuxa Belina Josselyn. Detta trots att kamraterna från Stall Bazire samarbetade och stred på tappert sätt. Bazire hade tre hästar med i det stora loppet i fjol, men vinnaren Guarato hade hela fyra. Kanske var det taktiken från Guarato.
Det fanns nämligen en framgångsrik general under det amerikanska inbördeskriget som sade att hans mest framgångsrika taktik var att komma till varje strid först och med flest krigare. Bazire såg ut att ha en plan för att besegra Face Time Bourbon i fjol, men misslyckades alltså. General Guarato gick segrande ur striden den gången. Räkna med att Bazire har en ny, minst lika bra, plan i år.
Det här är kanske den största tjusningen med Pd’A. Att det går att likställa med krig på ett stort slagfält där det krävs taktik, mod och skicklighet i större skala än i något annat lopp i världen. Och för att vinna måste man jobba hårt, för i loppet över 2 700 meter vinner man inte på tur.
Frankrike har ett bra system med kvalificeringslopp för att ta en plats i det stora loppet. Det man inte gör, jämfört med Elitloppet, är att jaga ”exotiska inslag” utanför de franska gränserna. Vill man vara med får man se till att själv ta sig till startlinjen via de vägar som gäller för allt. Inget hymlande och/eller daltande, vilket minimerar risken för jäv och orättvisor vad gäller vilka som får chansen att vara med. I Sverige är vi mer aktiva med att locka hit ekipage som vi tror kan tillföra loppet något, både för det sportsliga men även för publikens skull. Att få se ekipage som inte tidigare tävlat mot varandra mäta krafterna. Det tillför oftast spänning och mystik inför.
Samtidigt är det kanske lite väl att lägga ansvaret för vilka som ska få delta i vårt största lopp i händerna på några få människor. För de är ju just bara det: människor. Egna känslor kommer styra, och orättvisor uppstår.
Skulle kanske Elitloppet må bra av att bara ha ett-två-tre wildcards och så får man kriga sig till resten av platserna? Visa att man verkligen vill vara med – att man kommer i full form och redo att strida.
Världseliten är så mycket jämnare nu än tidigare – har man inte full form spelar det ingen roll vad man heter. Då vinner man inte ett lopp som Elitloppet. Det är ett väldigt bra argument för att man ska visa färsk form och moral för att få vara med sista helgen i maj.
I slutändan vill man ju ha ett lopp där det tävlas för fullt och det är strid hela vägen till mållinjen, inte något som mer kan liknas vid en uppvisning av fina hästar som springer 1609 och är nöjda med att få med sig fina pengar hem.
Varför tas detta upp på ledarplats i Travronden? Jo, därför att samtidigt som Prix d’Amérique nu ska avgöras är det dags att börja fundera kring hur vi kan lyfta Elitloppet till nya höjder. Fler svenskar vet nog vad Elitloppet är än antalet svenskar som vet vad trav är. Elitloppet är synonymt med trav för många.
Till att börja med är det här med tidiga inbjudningar något som kan, och bör, diskuteras om det är positivt eller negativt. Garantera utländska ekipage plats i god tid då det kan krävas planering i träning och resor är en sak, men annars.
Ett förslag som är helt klart intressant är att skapa flera prestigefyllda uttagningslopp som går på V75. I Frankrike bygger B-loppen upp en väldig spänning och de är intressant att följa – det vore kul om Sverige kunde få till en liknande känsla kring uttagningslopp inför Elitloppet.
Det finns många andra saker som också bör diskuteras kring Elitloppet. Prispengarna, försök och final eller inte, antal startande och så vidare.
Elitloppet ska vara världens roligaste lopp och både aktiva och publik ska göra allt för att vara på Solvalla den sista helgen i maj.
Ämnen i artikeln
Taggar i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.