Ledare: "Det utökade antidoping-arbetet är nödvändigt"
Förra tisdagen, den 22 mars, genomfördes en omfattande razzia runt om i Europa av polisen med anledning av starka dopingmisstankar.
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Länderna som berördes var huvudsakligen Frankrike samt Italien och Spanien. Ingen är hittills dömd men signalvärdet är förstås stort när en så omfattande aktion sker.
Bland de 26 som greps fanns bland annat hästägare, apotekare och aktiva. Svenskbekantingen Junior Guelpa (Bahia Quesnot) samt tränaren Yannick-Alain Briand i den sistnämnda kategorin.
Läs också
Det här är inte den enda stora insatsen av lagens förlängda arm under ämnesrubriken doping, de senaste åren har bland annat FBI gjort riktade ingripanden. Lagstiftningen är emellertid inte identisk överallt och därför varierar svängrummet för myndigheter och utredare. Däremot kan man ställa sig frågan vad utredarna faktiskt hittade den här gången – kanske kommer svaren tids nog, hittills har det inte offentliggjorts något extravagant, snarare tvärtom.
Mot bakgrunden av vad som hänt i såväl USA som Europa senaste tiden kan bara den naivaste personen tro att svensk travsport är fredad från doping – och det finns dessutom dokumenterat att så inte är fallet. Utstickande domar finns det dock inte lika gott om och medveten doping har ett ytterst fåtal dömts för vilket är långt ifrån de systematiska kedjor som nu är under utredning i andra delar av världen. Här hemma brukar det heta att aktiva varken haft uppsåt eller agerat oaktsamt.
Antidoping är oundvikligt en av sportens viktigaste frågor – kanske den allra viktigaste då den även rymmer djurskydd och hästvälfärd. Just den aspekten nämns sällan. En fuskare är en fuskare, men vad händer med hästar som på ett eller annat sätt tillförs preparat som inte är sunda?
Svensk Travsport har växlat upp sitt antidopingarbete inom vissa områden. Efter ett par år med övervakningsstall i samband med stora lopp genomfördes i helgen ett test med övervakning nattetid inför tävlingsdagen.
Eftersom Solvalla arrangerade tävlingar även under fredagskvällen fick förbundet snabbt reaktioner från aktiva i det aktuella loppet: De ville gärna ha möjlighet att komma senare i stället för mitt under pågående tävlingsdag med allt vad det innebär.
Konsekvensen blev att fönstret för ankomst förlängdes med två timmar till mellan klockan 20 och 23. Ett tämligen unikt förfarande att antidopingavdelningen justerar sitt arbetssätt. Vad gäller det arbetet är utrymmet för synpunkter från aktiva inte stort, och ska inte heller vara, men här kändes det adekvat.
– Jag har inte haft avstämning med Solvalla ännu men från mitt perspektiv var det lyckat även om det finns en del praktiska saker vi upptäckte att vi behöver ha bättre framförhållning kring, säger Mattias Falkbåge som är avdelningschef för hästvälfärden på Svensk Travsport efter helgens test.
Något beslut är inte ännu fattat men allt annat än liknande upplägg under Elitloppet skulle överraska.
Även om ST:s intentioner är goda och genomförandet är till belåtenhet bör man akta sig för att sätta likhetstecken mellan övervakning och omöjligt att bryta mot reglementet, eller i folkmun: dopa. Kameraövervakning är bra liksom framför allt fysisk närvaro men det är knappast likställt med att möjligheten till fusk elimineras helt, däremot torde den reduceras kraftigt.
Vissa hästar kan komma att påverkas negativt av tvingad övernattning på annat ställe än hemma vilket givetvis är tråkigt för såväl hästen som personerna runt den men det är en del av spelet.
Låt vara att hästar är individer som reagerar olika: Humanidrottare kan inte tävla i OS hemma i vardagsrummet trots eventuell flygrädsla, svårigheter med att sova borta, medial press eller vad det kan vara. Så enkelt är det.
Det utökade arbetet med syfte att försvåra för eventuella fuskare är nödvändigt, bra och rätt i tiden – eller kanske: i grevens tid. Övervakningsstall kommer inte att vara en universalmetod av en mängd olika anledningar. En av dem är att ett ytterst fåtal lopp (och därmed hästar) bevakas på det här sättet och vid razzior i andra länder är det inte så att sportens personal på antidopingavdelningar ensamt varit drivande.
Vilka möjligheter finns det för Svensk Travsport att samarbeta med polisen? Vilka samarbeten sker med polisen just nu? Kan personer som dopar hästar lagföras? Det är intressanta frågor som borde prägla debatten framledes när flera steg har tagit i det operativa arbetet, dopinghunden Lykke och nu övervakning nattetid.
Samtidigt borde det här leda till fler tillslag än tidigare eller är det så vackert att svensk travsport, med världens mest lukrativa unghästprogram, är förskonad från doping…?
Svagt spelintresse
Sportsliga delikatesser fanns det gott om på Solvalla i lördags. Spelkalendern innehöll dock mer än så. Romme och Åby arrangerade breddlopp vid lunchtid men trots att det var lönehelg tilldrog sig det ett mycket litet intresse från spelarna. Låt vara att sporten var kraftigt eftersatt men V5-omsättningarna uppgick totalt till 206.000 kronor tillsammans.
Citatet
En brutalt bra häst
Kim Eriksson om Best Ofdream Trio som imponerat stort i sina tre starter på svensk mark.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.