Ledare: "Dags för derbyförsök – och V75?"
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Det är något väldigt speciellt med Derbyt. Det är nog väldigt många som säger att det är det mest prestigefyllda loppet du kan vinna i Sverige. Givetvis mycket för den höga prissumman (fyra miljoner om hästen är med i Premiechansen) och den ärofyllda gula kavajen som ges vinnarna. Det handlar nog också mycket om att nu för tiden när hästar börjar tävla allt tidigare är tiden för Derbyt en tid då många hästar börjar nå sin toppnivå. Alla de grymma talangerna vi sett som treåringar har nu mognat ett år till och är i princip färdiga tävlingshästar, och därför blir det alltid ett väldigt spännande och sevärt lopp. Kvaliteten på hästarna och prestigen att vinna för ägare och tränare gör att det är något alldeles speciellt med Derbyt.
Det är väldigt glädjande att se fulla anmälningslistor till Derbyt i dessa tider då allt fler lopp inte fylls, nästan oavsett prispengar. Våra 72 bästa fyraåringar gör upp i sex försök och det finns få, om någon, tävlingsdag där det är så spännande att gå igenom startlistorna. Det finns verkligen inget lätt uttagningslopp – precis som det ska vara.
Något som ofta, om inte alltid, diskuteras i samband med uttagningar till våra största lopp är om de ska köras inom ramen för poolspel. I Sverige är det fortfarande förbjudet med ”preparékörningar” och du måste alltid ”köra för bästa möjliga placering”. Den sista regeln har tagits upp här tidigare och ifrågasatts flera gånger – det är så öppet för tolkning som något kan vara. Men det är i alla fall så att man i Sverige måste köra för bästa möjliga placering. Och det för spelsäkerhetens skull. Det blir dock svårt att ta en sådan regel på allvar när man kör försök där många ställer in sig på och planerar loppscenarion för att i första hand maximera chansen att gå till final, och inte för att vinna. Man blir alltså nöjd med en andraplats och det körs ofta för den placeringen i stället för att prova och se om man kan vinna. Detta är givetvis inget fel och en självklarhet då det handlar om försök och final. Givetvis är det viktigaste att komma till final och kanske framför allt att ta sig dit på ett så ”skonsamt” sätt som möjligt. Så ingen skugga ska falla på alla aktiva som har den inställning.
Frågan som finns är därmed nästan helt och hållet om det är rättvist och ärligt mot kunderna/spelarna att köra uttagningslopp som ett poolspel. Och i fallet med uttagningarna till Derbyt och Kriteriet dessutom som V75. En V75-omgång där många ekipage faktiskt inte i första hand kommer ställa in sig på att köra för seger utan i stället på att sluta tvåa, och det helst utan att behöva bruka alla krafter. En majoritet av spelarna utgår givetvis från att när man spelar V75 kommer alla hästar tävla till 100 procent och kuskarna köra för seger. Och tränarna ställa i ordning sina hästar på mest optimalt sätt. Det finns alltså ingen tanke på att några hästar ”sparas” till en final både vad gäller styrning, träning och utrustning/skoning.
Så länge denna information går ut tydligt till alla som spelar V75 dessa omgångar är det värt att ifrågasätta om det verkligen ska vara V75 dessa dagar. Framför allt nu också i en tid där konkurrens mot ATG börjar smyga sig fram kommer goodwill, trovärdighet och kundhantering bli mycket viktigare än tidigare. Kraven på spelsäkerhet och transparens ökar i takt med att det dyker upp alternativ att spela hos.
Detta kanske fortfarande kan ses som ett mindre problem, eller kanske inte ett problem alls, men för trovärdigheten på sikt bör man nog se över när man utnyttjar det stora flaggskeppet, V75, för spel. Givetvis kan det också finnas fördelar med att köra just dessa uttagningar på V75 då spelformen i sig lockar till sig mycket uppmärksamhet, och uppmärksamhet är dessa fantastiska unghästar verkligen är värda. Men frågan är då om det samtidigt kanske räcker med att finalerna går på V75-kupongen? Och även Svensk Travsport lär se över reglerna som säkerställer just spelsäkerheten. Vad innebär det att man ”kör för bästa placering” mer exakt för tränare och kuskar? Och i vilka fall ska ekipaget bötfällas för att inte tävlat tillräckligt? Detta borde vara tydligt för alla – aktiva som publik – och inte öppet för “fri tolkning”. Det är en alldeles för viktig del i sporten och spelet för det.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.