Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Dags att ta omtag kring Paralympiatravet?"

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Finalen av Paralympiatravet i fjol. Björn Goop och San Moteur i ledning, en position de höll hela vägen in över mål. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

På lördag drar storloppssäsongen i gång på Åbytravet med bland annat Paralympiatravet. Ett lopp som kommit i kläm trots sitt höga förstapris på 1,5 miljoner kronor, skriver Travrondens Rickard Hansson.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

För fem år sedan arrangerades det 876 tävlingsdagar i Sverige. I år är den siffran strax över 800 och antalet lopp har minskat i ungefär samma utsträckning, det vill säga med knappt tio procent. Justeringen beror på minskat hästunderlag och är vettigt – fler lopp med färre hästar gör inte gott för någon. Något som inte linjerar med nyckeltalen är startmöjligheter för (äldre) elithästar, eller kanske mer korrekt: Storlopp för äldre eliten. Utfallet av initiativet Bergsåker Winter Trot fick sig en känga på ledarplats för två månader sedan för att inte locka till sig hästar värdigt prispengarna.

Nu finns ett liknande fenomen i närtid, nämligen Paralympiatravets final på Åbytravet i helgen. Loppet, som tidigare hette Olympiatravet, hade en helt annan glans med namnkunniga olympier på plats och ett lyckat samarbete mellan ATG och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och exempelvis “fetodds” i kvalloppen. Där är vi inte i dag och kanske är det bara att nöja sig med nuvarande läge?

Malmrots drag påverkar

Förväntningarna är emellertid högt uppskruvade på i princip samtliga större lopp för den äldre eliten och det kan bli otacksamt för arrangörerna. Paketeringen av pokalfinaler samt Paralympiatravet samma dag kändes fräsch, men pokalloppen trumfar konstant. I fjol var möjligen ett undantag då hajpade San Moteur dundrade runt på läckert vis. I år missgynnas loppet lite extra av vårens totala frånvaro. 

Foto: JEAN-LUC LAMAÈRE/TR BILD
Solvalla har lockat flera stjärnor till Elitloppet. En som kommer är Prix d'Amérique-vinnaren Idao de Tillard. Foto: JEAN-LUC LAMAÈRE/TR BILD

En annan faktor är att Anders Malmrot lyckats knyta till sig suveräna hästar till Elitloppet vilket gör att Åbys storlopp hamnar än mer i kläm. Allt handlar om Elitloppet från slutet av mars till slutet av maj – trots att Paralympiatravet med 1,5 miljoner till vinnaren är ett av världens största medeldistanslopp. Sportchef Jon Walter Pedersen ger sin syn på nuläget:

”Loppet har inte haft samma drag sedan det blev Paralympiatravet. Att ligga tre veckor före elitloppshelgen är bra men vi krockar med Finlandia-Ajo och Lotterian varför italienska hästar stannar där. Från franskt håll är det i princip bara ston eller valacker och vi fick något återbud i år. Jag tror att vi behöver göra något med loppet, kanske att försöksvinnarna får välja spår i finalen, det kan bli så nästa år. En annan modell är att inte ha försök alls och fria wildcards men jag gillar att våren drar i gång med dem även om det inte varit mycket till vår just i år. Sedan vore det inte bra för Elitloppet om många möttes här, precis som jag inte vill att alla har mött varandra när det är dags för Åby World Grand Prix i augusti.”

Klassen imponerar inte

I morgon (onsdag 1 maj) fick ett kombinerat fyra- och femåringslopp ställas in på Solvalla, Meadow Roads lopp där vinnaren får en plats i Elitloppet innehåller sju hästar, enbart från hemmatränare. Klassen på europeiska grupplopp imponerar för dagen inte. Framöver väntar storlopp i Danmark, Finland och Norge. 

Svenska schemat två månader framåt: Prins Daniels lopp (400 000 kronor i förstapris), Sweden Cup (600 000), Elitloppet (5 000 000), Jämtlands Stora Pris (600 000), Norrbottens Stora Pris (1 000 000), Kalmarsundspokalen (150 000), Guldsprintern i Halmstad (300 000 – höjning i år) och Årjängs Stora Sprinterlopp (500 000).

Fullsmetat, minst sagt och höga prispengar är naturligtvis en oerhört viktig morot. Lördagens race innehåller flera rimliga elitloppshästar men saknar affischnamn, ett ekipage som höjer pulsen.

Kommer i kläm

Hur kalendern ser ut kan vara en relevant påminnelse nu när storloppssäsongen drar i gång på allvar. Förväntningarna är, som sig bör, höga när prischecken är rejäl men tar travpubliken och debattörerna hänsyn till minskat hästunderlag och förändrat startbeteende med topphästar som blir avelshingstar i annan utsträckning för stunden? Andra halvan av sommaren väntar Hugo Åbergs Memorial, Åby World Grand Prix (med sex miljoner till vinnaren!), Margaretapokalen och Sundsvall Open Trot. Där finns olika mekanismer som Paralympiatravet saknar, det loppet kommer i kläm på ett helt annat sätt trots sitt förstapris.

Räcker förändringen som sportchefen klurar på? Finns det andra tänkbara justeringar? Eliten är inte bred för dagen. Kanske är det bara att skruva ned förväntningarna överlag och peka på kalendern som kanske är överfull med grupp I-lopp? Men ska loppet då ha så högt förstapris eller går det att omfördela pengarna något vis?

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.