Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Är det läge att baka ihop det bästa av det bästa?"

Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
5.643 personer kom till Åbytravet under Åby World Grand Prix, en siffra som Fredric Lindman undrar hade varit bättre om banan bjudit på en superlördag utan storlopp i närtid. Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD

Det händer mycket i den svenska travsporten just nu med storlopp som avlöser varandra. Men är det rätt väg att gå? Hade det varit bättre att samla en riktigt stor publik vid färre tillfällen?, skriver Fredric Lindman.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Just nu händer det väldigt mycket intressant för oss som lever med den svenska travsporten. Förra lördagen (10 augusti) kördes Åby World Grand Prix med det största förstapriset i travets historia. Fyra dagar senare var det dags för Solvalla att ha STL-finaler, EM för ston och Margareta Wallenius-Klebergs Pokal, Sveriges överlägset största lopp för femåringar. 

Sex dagar efter den tävlingsdagen (20 augusti) är det dags för kvalen till Derbyt – ett av de mest prestigefyllda loppen inom den svenska travsporten. Och sedan, fyra dagar efter den tävlingsdagen (24 augusti ) har Bergsåker V75 med storloppet Sundsvall Open Trot där vi får se elitloppstvåan Borups Victory mot Francesco Zet. Vem av dessa är egentligen Sveriges bästa häst för dagen?

Vi har så otroligt många skickliga tränare och fantastiska hästar – i alla åldrar och klasser. Vi har möjlighet att bjuda publiken på en sport i världsklass med spänning som är svår att hitta någon annanstans. Men blir det lite för utsmetat och urvattnat när det sprids ut flera storlopp inom en kort tid? Hade det inte varit bättre att samla en riktigt stor publik till färre tillfällen under året? Och se till att våra största stjärnor möts vid några starka tillfällen i stället för att de kan matchas för att undvika varandra många gånger. Hur skulle det påverka spelet?

Veckodagen viktigare än tävlingarna

Spelmässigt kan man i alla fall konstatera att veckodagen är viktigare än vilka tävlingar som körs. Solvallas onsdag med STL-finaler och Margareta Wallenius-Klebergs Pokal var på förhand en så pass bra speldag som det bara kan bli, ändå blev omsättningen bara drygt 33 miljoner kronor. Åbys superlördag omsatte drygt 88 miljoner kronor på V75, vilket får ses som en ganska normal omsättning. Kanske lite högre än det normala för dagen. 

Publikmässigt hade Åby 5.643 personer och Solvalla 3.087 på ovan nämnda tävlingsdagar. Helt klart bra siffror, men inte fantastiska och det måste finnas potential att öka siffrorna rejält. Framför allt med tanke på den fantastiska underhållning som fanns att bjuda på. Hade det varit bättre med en superlördag, utan några andra storlopp i närtid, på Åbytravet så att även Mölndalsbanan hade kunnat ha STL-finaler och fått med exempelvis Bedazzled Sox från Margareta Wallenius-Klebergs Pokal och Borups Victory från Sundsvall Open Trot?

Folkfesterna behövs

Ska Svensk Travsport fundera på om man centralt ska ansvara för exempelvis fyra-sex tävlingsdagar per år där man ser till att samla ihop de bästa av bästa i alla klasser och se till att få riktigt höga publiksiffror och omsättningar? Att i det här fallet kunna baka ihop exempelvis Åbys tävlingar på lördagen med Solvallas på onsdagen. Och då se till att de tävlingarna inte krockar med andra stora lopp – åtminstone på svensk mark. Att skapa de stora folkfesterna som Elitloppet är och som exempelvis galoppen lyckats göra på Gärdet under nationaldagen. Sådana helger behöver travet – kanske framför allt för att kunna börja locka ny publik. 

För det är uppenbart att bara för att man har superfina tävlingar en onsdag så skjuter varken publiksiffrorna eller omsättningen i höjden. Travtävlingar i sig, utan annan draghjälp, har inte den effekten. Om man däremot kan baka ihop det med rätt dag och minska konkurrensen av lopp på hemmaplan kommer man nog kunna samla de största aktiva, bästa hästarna och en större publik. 

Vi kan bygga flera riktigt stora helger

Svensk Travsport har förutsättningarna att bygga flera riktigt stora helger – men då gäller det att man gör det ordentligt och har ett tydligt mål. Och att hela sporten tillsammans jobbar för att göra det till något extra. Travet måste bygga dagar och helger det blir snack om – som folk fångar upp och åker från hela landet för att se. Det går inte när storloppsdagarna avlöser varandra och banorna nästan konkurrerar med varandra om folks uppmärksamhet, tid och pengar. 

Just den konkurrensen om folks tid och pengar är nog dessutom hårdare än någonsin för dagen, och för att vara med och slåss om uppmärksamheten måste travet ta ett krafttag och skapa tävlingsdagar som sticker ut. Det är nog inget som en enskild bana klarar av, utan det måste kraftsamlas från flera håll.

Vi travälskare har kanske inget emot alla dessa fina tävlingsdagar som avlöser varandra, men för att kunna locka ny publik till sporten och stor publik till banorna måste man nog kanske göra några dagar per år som man kan fokusera på. Annars är risken att det blir lite för smetigt och att det bara göder de redan inbitna med lite godis flera gånger i veckan. Utan att skapa kraft för att bygga sporten uppåt och in i framtiden.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.