Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare: "Vi måste få ordning på organisationen"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Alltsedan Mats Denninger presenterade sin utredning har Svensk Travsport betonat den absoluta nödvändigheten av en omorganisation. Dock har huvudargumentet – att vi är tvungna ur ett skattehänseende – kommit rejält på skam.

Av: – Åsa Waern, Östergötlands travsällskap
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

ST saluför nu organisationsformen ekonomisk förening som den optimala organisationen där den huvudsakliga förändringen är att banornas suveränitet upphör och att de i stället ska lyda under ST som dotterbolag.

Läser vi Denningers rapport, fram till och med kapitlet analys och slutsatser, så målas en tydlig bild av svagheter i ST:s interna organisation. Dock ingick inte ST:s interna organisation i utredningen så vilka åtgärder som faktiskt behövs är något svävande, men om vi läser med eftertanke så är de ändå tydliga.

ST:S ORGANISATION

Har vi i praktiken en identitetskris orsakad av omregleringen av spelmarknaden? Vi är i dag ett sportförbund, vilket naturligt är en ideell förening, men vi diskuterar organisationsformen ekonomisk förening som de facto är en företagsform. Är avsikten att vi ska gå från att vara ett sportförbund till att bli ett sportföretag?

Vi måste förstå att det var ATG som i praktiken styrde allt arbete fram till den 1 januari 2019. ST har inte visat förmågan att hantera den nya ledarrollen med tillhörande beslutsförmåga.

Vi vet att banorna behöver kapital till investeringar och underhåll, men det gäller även ST. När omregleringen på spelmarknaden trädde i kraft den 1 januari 2019 så ändrades ST:s ekonomiska flöden över en natt och utan någon som helst förberedelse. Resultatet har blivit att ST fått ta stora lån av ATG för att finansiera verksamheten, både för egen del och för att köpa tjänster av banorna i form av tävlingar och träningsmöjligheter för aktiva. Det har lett till att ST fått ett mycket stort negativt eget kapital.

Vi måste förstå och acceptera att ST behöver ”behålla” en större del än i dag av koncernbidraget från ATG för att dels succesivt återställa det negativa egna kapitalet dels uppgradera sina IT-system och modernisera de administrativa processerna. I dag sker förvånansvärt mycket administration fortfarande manuellt, vilket även drabbar de aktiva. Rutiner och processer för regelverken behöver uppdateras. ST och ST:s styrelse behöver utbildas för den nya rollen. Vi kan också tydliggöra relationen mellan ST och banorna genom moderna avtal.

STYRNING AV ATG

Omregleringen av spelmarknaden innebar krav på en fullständig separation mellan ST och ATG. Både ST och ATG har ägnat mycket tid och pengar till att bryta isär den gemensamma infrastrukturen. Däremot har vi fullständigt glömt bort att denna brytning också gäller styrningen av ATG. ST:s styrelseledamöter som i dag sitter i ATG:s styrelse måste bytas ut till externa personer med hög kunskap om företagsledning och företagsutveckling. Vi ska ge dessa personer i uppdrag att ATG ska leverera en lägsta nivå på koncernbidrag på kort och lång sikt.

STOPPA OCH STARTA OM PROJEKTET OMORGANISATION

Vi vet att ST:s interna organisation inte fungerar efter omregleringen och vi vet att banorna fungerar, även om alla banor har ett stort investerings- och underhållsbehov. ST föreslår med sitt organisationsförslag, ekonomisk förening, att banornas nu fungerande struktur ska brytas sönder samtidigt som inget görs för att få ST:s interna organisation att fungera. Som ordförande för travsällskapen måste vi kollektivt reagera och sätta stopp för detta. Det är helt sant att vi måste ena oss och kraftsamla, men vi måste göra det i avseende att hjälpa ST få ordning på sin interna organisation. Först därefter kan vi diskutera eventuell ny gemensam organisation.

Vi måste börja i rätt ände och ett fungerande ST är en förutsättning för en fungerande travsport och det är allas vårt ansvar att ST har en fungerande intern organisation.

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: – Åsa Waern, Östergötlands travsällskap

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.