Insändare: "Vad kommer ST:s överdomstol att säga om rutiner för strykningar?"
Travtränarnas Riksförbund (TR) skriver med anledning av förhandlingarna mot Mathias Andersson.
Insändare i Travronden
Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.
Torsdagen den 21 september har förhandlingar i Svensk Travsports överdomstol gällande A-tränaren Mathias Anderssons ansvarsärende avseende Doctor Doxey Zenz ägt rum. Ur principiell synpunkt finns det anledning för alla innehavare av tränarlicens, både A och B, att intressera sig för vad Överdomstolens beslut blir.
En av de saker Överdomstolen har att ta ställning till är hur antidopingreglementet ska tolkas när det gäller strykningar av startanmälda hästar, som behöver sättas under veterinärbehandling mellan startanmälan och tidpunkten för loppet.
Svensk Travsports Ansvarsnämnd (STAD) dömde (ärende nr 2-2023) den 17 maj Mathias Andersson till ett års licensindragning som en konsekvens av att STAD fällde Andersson för ”försök till avsiktlig överträdelse av paragraf 10 A antidopningsreglementet” (sid 8 i domen). I det resonemang (också sid 8), som leder fram till nämndens bedömning gällande ”försöket till avsiktlig överträdelse”, finns en för alla travsportsutövare i Sverige särskilt intressant mening:
”Så snart en behandling inom karenstid beslutas behöver således hästen strykas från lopp för att tränaren ska undgå ansvar”.
Om ST:s Överdomstol fastställer den formuleringen gällande Matias Anderssons ärende synes konsekvensen vara att alla licensinnehavare med omedelbar verkan behöver anpassa sig till en ny praxis gällande vad som är den dagliga verkligheten i stallen. Den där meningen i STAD:s beslut innebär att om Svensk Travsport vid en oanmäld campkontroll finner en startanmäld häst under veterinärbehandling, där hästen (ännu) inte strukits från loppet, kan det i så fall bli ett ansvarsärende där licensindragning i upp till två år är den maximala påföljden.
Det blir därför intressant för alla travsportsaktiva att ta del av om ST:s Överdomstol gör samma bedömning som STAD runt att startanmälda hästar behöver strykas ”så snart en behandling inom karenstid beslutas” för att tränaren ska undgå ansvar”.
I dagsläget finns dessutom praktiska svårigheter att efterleva STAD:s formulering eftersom rutinerna runt hur strykningar görs, under icke tävlingsdagar, är hänvisad till kontorstid.
Travtränarnas Riksförbunds styrelse vill samtidigt poängtera att ovanstående inte innehåller några synpunkter på det antidopingarbete Svensk Travsports Hästvälfärdsavdelning bedriver, eller något ställningstagande i ansvarsärendet gällande Mathias Andersson/Doctor Doxey Zenz. Syftet är att fästa uppmärksamheten på vad konsekvenserna är av det ställningstagande STAD formulerat på sid 8 i beslutet i ärende 2-2023 gällande att strykning av startanmäld häst skall göras ”Så snart en behandling inom karenstid beslutas för att tränaren ska undgå ansvar.”
Styrelsen i Travtränarnas Riksförbund
Läs också
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.