Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare: "Svenskfött – är det lagen eller Svensk Travsport som bestämmer?"

Foto: TR BILD
Den 13 november har ASVT en extra stämma angående begreppet svenskfödd häst. Insändarskribenten efterlyser nu mer bakgrundsmaterial för att stämman ska bli så konstruktiv som möjligt. Foto: TR BILD
Av: Ruth Riekola
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Den 13 november anordnar ASVT extra stämma för att diskutera begreppet svenskfödd. ASVT beslutar inte i denna fråga. Det gör Svensk Travsport.
I lagen står att:

  • För djur födda i EU gäller Animal Health Law, Lagen om djurhälsa
  • Chip ska innehålla födelselandets landskod
  • Varje häst har ett unikt ID, som UELN (Universal  Equine Life Number)
  • Varje häst har ett unikt ”lifetime indentification dokument”, livslångt hästpass

På 90-talet sände ”Goya” Magnusson 1-åringar från USA till Helsingborgs Djursjukhus för frysmärkning till ”svenskfödda”. Reglerna ändrades. Det dräktiga stoet skulle vara i Sverige en viss tid innan och efter fölning. Om krav fanns på att stoet skulle vara svenskregistrerat kommer jag inte ihåg. 
I Registrerings- och avtalsreglementets 10 kap 2§, daterat 12 augusti 2020, står det följande om begreppet svenskfödd travhäst:

  1. En i Sverige född häst undan ett vid fölningstillfället hos ST registrerat sto eller
  2. En i utlandet född häst undan ett vid fölningstillfället hos ST registrerat sto, där fölet kommit till Sverige och genomgått märkning eller kontroll av märkning, signalementsbeskrivning och provtagning för DNA- och eller blodtypning under födelseåret och stannat kvar här till dess att hästpass för fölet har erhållits.

I mail från ST daterat till 14 oktober 2015 sägs att chip kan sändas till Frankrike. Är detta verkligen lagligt att franskfött blir svenskfött? 

ATG bildades år 1974 på initiativ av staten med anledning av trav- och galoppsportens dåvarande ekonomiska problem. Lösningen blev ett gemensamt bolag för spel på hästar. Överskottet skulle fördelas till trav- och galoppsporten.
Det utsända materialet behandlar inte enbart begreppet svenskfött och det som nämnts ovan utan även frihandel, stambok, tävlingsdirektiv, utökade geografiska områden med mera. 

För att mötet den 13 november ska bli konstruktivt krävs komplettering i form av att nedanstående efterlysta material sänds till uppfödarna snarast. Utan bakgrundsmaterial finns det stor risk för feltolkningar.

Det som jag efterlyser är följande: 

  • Avtalet med staten beträffande djurskydd och regionalpolitisk hänsyn.
  • När och av vilken anledning ändrades reglerna från 90-talet så att svenskfödd inte längre innebär att hästarna faktiskt föds i Sverige.
  • Skrivelser till Jordbruksverket och övriga enheter för juridisk bedömning, bland annat korrespondens om utökade geografiska områden.

/Ruth Riekola

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Ruth Riekola

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.