Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare: "Svensk Travsports Framtid: Rådslag"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Börja med ”ett vitt blad” som Johan Lindberg efterlyst. Fortsätt inte ”lappa” en gammal organisation.

Av: Ruth Riekola, Uppfödare och hästägare
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Mitt föreslag till vd och ordförande i ST är ta på sig ledartröjan i denna förändring. Omöjligt, för någon med ambitioner, att ändra en organisation som varat i decennier utan stöd av starka ägare. Stegvis förändring. Initialt att ta ställning till:

Vem äger Svensk Travsport?

I 46 år har jag varit förvissad om att det är Travsällskapen där alla aktiva kan ingå. Om andra på vilket sätt?

Varför fanns AB inte med i ST:s direktiv till Denninger m fl?

Ett AB styrd av starka ägare är vida överlägsen en Ekonomisk förening. Skillnaden, enligt min 20-åriga erfarenhet från såväl privat ägande som medlemskap i Ekonomiska Föreningar, är att i det sist nämnda får ägarna det som blir över sedan administrativa och andra kostnader urholkat överskottet. Förtroendevaldas röst tystnar efter inval i en Ek. För. vilket varit förödande för många lantbruk och medlemmar i andra Ek. För.  

Aktiebolag

Ägarna bildar ett AB, X antal aktier med en liten stark, kunnig styrelse som äger 100% i ST som äger drygt 90% i ATG. ATG faktureras månadsvis för möjligheten att kunna bedriva spel på hästar (tillgång till hästar, banor att tävla på, stallar, underhåll av banor, ST:s tjänster, mm). Koncernmedel vinst/förlust behandlas på bolagsstämma.I praktiken innebär detta att ATG hyr ovan nämnt av Travsällskapen, som äger och styr sina anläggningar.  

Trots att koncernförhållande nu råder mellan ST och ATG lånar ST räntebelagda pengar från ATG. Koncernbidrag erhålls med ca 15 månaders eftersläpning. Moms vid faktureringST/ATG är ett 0-summespel. ATG har för år 2019 avsatt 342 miljoneri bolagsskatt.

Ägarna bestämmer antalet aktier i AB sedan beslutat fattats om vilka parametrar som legat till grund för en rättvis fördelning av aktierna. För att organisationen ska vara långsiktigt hållbar måste man i avtal mellan ägarna bestämma vad som ska gälla t ex vid förändringar, hembud. Ingenting är lätt vid en omorganisation men ovanstående syns mig betydligt enklare och mindre kostnadskrävande än ST:s förslag. Framför allt riskerar man inte skattekonsekvenser. Lättare att komma ur Statens fortsatta inflytande i ATG. 

ag är övertygad om att det finns mycket konstruktiv och opartisk kompetens inom travsporten om ST bara vill lyssna.

Har ATG starka ägare?

I Travronden nr 18 och ATG:s kvartalsrapport säger den ekonomiskt ansvariga ”det är viktigare för oss att vara hästnäringens motor med såväl underhållning och många arbetstillfällen”. 

Av mig upprättad statistik för ATG:s utveckling åren 2014 – 2019 konstateras bl a följande:

  • Antalet anställda har ökat från 272 till 433 trots att ST övertagit arbetsuppgifter från ATG.
  • Intäkter har ökat med 25,43%medan kostnaderna ökat med 135,1%.
  • Lån från kreditinstitut har vuxit från 0 kronor år 2016 till1 073 MKR, Lotteriskatt från 35 till 18% skillnad 2018 jämfört med 2019 560 MKR, Hästnäringens fond var år 2011 656 MKR2019 0 kr.Enorma 2 289 MKR på ett fåtal år.

Vilka är förlorarna?

Min statistik mellan åren 2014 – 2019, uppfödarna och hästägarna.

Uppstallning av fölston ökning 35%, Träningsavgifter 21%, Transport till tävling och hästförsäkring drygt 8%, Veterinärkostnader väsentlig ökning svårt ange procent.

Prispengar i vardagstravet minskat? Då jag kom in i branschen räckte en 5:e plats till månadskostnaden.

Vad göra för att förbättra förlorarnas situation?

Korrekt statistik från ST exempelvis: Hur mycket har totalt startande hästar under 2019 sprungit in i intervallerna 0 kr – 50 tkr, 51 – 100 tkr, 101 – 200, 201 – 300 osv? Om kostnaden att ha häst i träning är 200 tkr per år var ska gränsen för 0-resultat ligga? Hur intressera hästägare om kostnaden att ha häst i träning ökar vart år, så inte prispengar till vardagstravet? Pengar finns i ATG med rätt styrning.

Rådslag

Var hittar intresserade och kunniga aktiva utgivna rapporter exempelvis Denningers Rapport och Underlag till Rådslaget, kommande rapporter/inlägg?

 

 

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Ruth Riekola, Uppfödare och hästägare

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.