Insändare: "Svar på ST:s och LRF:s brev till Skatteverket"
Den 14 oktober skrev Svensk Travsport och Lantbrukarnas Riksförbund ett öppet brev till Skatteverket angående momsfrågan inom travet. Här kommer ett svar från Ruth Riekola.
Insändare i Travronden
Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.
Svenska Trafsällskapet, (nu 33 Travsällskap), nedan kallat ST, bildade 1929 Svensk Travsports Centralorganisation, nedan kallad STC. STC:s uppdrag från ST är bland annat att skatteoptimera, ”betala så låg skatt som möjligt” och undvika skatterisker. ST ägs av uppfödare och ägare till travhästar som föds, föds upp och utbildas i Sverige. STC ska även utföra tjänster för Bas-organisationerna på uppdrag från ST.
STC och Lantbrukarnas Riksförbund har fel. Skatteverket har rätt. ”Startpeng” är ingen beskattningsbar intäkt för moms. STC har desinformerat finansdepartementet, Skatteverket, Jordbruksverket, Högsta förvaltningsdomstolen, Skatterättsnämnden, ST, BAS-organisationerna och alla aktiva. Beskattningsbar verksamhet kan bedrivas som aktie-, handels- och kommanditbolag samt enskild firma och enskild firma med FA-skatt.
ST följer inte:
- Avtal upprättat mellan staten och förbunden Svensk Travsport, ST och Svensk Galopp från 29 november 2018
- Svensk skatte- och momslagstiftning
- EU-rätt.
En hästskötare som äger en travhäst och bildar en enskild firma med FA-skatt är beskattningsbar för moms genom att ställa sin häst till ATG:s förfogande. Skötaren har rätt till ersättning för detta via STC innan beräkning av bolagsskatt. Utan travhästar inget ATG. Prispengar är “grädden på moset”.
Den skattelättnad som aviserades 2017 blev en skatteökning på i snitt 813 miljoner kronor årligen mellan 2019 och 2023 medan ATG fortsätter att felaktigt redovisa miljardvinster. En koncern bildades inte mellan ST och dotterbolaget ATG som kunde skatteoptimera och undvika skatterisker.
Avtalet från 2018 fastslår:
Att förbunden ST och SG äger ATG. Avtal styr styrelsesammansättningen och att ST och SG ska verka för att trav- och galoppsporten inom landet ska kunna bedrivas på ett sådant sätt att de långsiktiga förutsättningarna för sportens utveckling och geografiska spridning tryggas. Från 2019 styrs ATG av majoritetsägaren ST.
Enligt svensk skatte- och momslagstiftning:
Utför ägarna till travsällskapen ersättningsbara tjänster för ATG innan beräkning av bolagsskatt. Lagstiftningen ska gälla lika över hela landet oberoende av bolagets storlek. Kostnader och intäkter ska beräknas “vid källan”.
Jag hävdar att i dagsläget minskar vissa sina vinster genom att underskott dras av i andra vinstgivande företag. Ett nollsummespel. Vissa är momsbefriade i kommanditbolag utan att någon delägare är komplementär. Förlorarna är alla de som betalar underskott med redan beskattade medel eller med sänkt lön.
EU-rätten
I STC:s brev till Jordbruksverket 10 augusti 2020 med svar 11 januari 2021 finns besked. Dessutom har hästar födda utomlands varken rätt till uppfödarmedel eller prispengar som inte är beslutade av ST. ATG:s pengar kommer inte från staten. STC har gjort fel när hästar kommit till Sverige från USA för frysmärkning på 1990-talet. År 2019 blev exempelvis 486 hästar födda utomlands felaktigt svenskregistrerade. År 2023 drygt 900. STC har under decennier felaktigt utbetalat uppfödarmedel och prispengar.
Anledning?
Enligt Mats Denningers rapport, som kom efter att spelmarknaden omreglerades 1 januari 2019 och som presenterades i september 2019: Om fler ägare ska komma in i ATG kommer inte koncernbidragsmodellen att fungera längre.
En promemoria ankom till finansdepartementet 2 juni 2020. Resultatet blev en ny bolagsordning för ATG som godkändes av regeringen 22 juni 2022. 39 999 stamaktier i ATG ombildas till preferensaktier och kan inför en börsintroduktion säljas till aktiva och övriga intressenter. En ATG-aktie har ett bokfört värde på 100 kronor, ett marknadsvärde på 125.000 kronor eller mer. Det leder till stora intäktsbortfall för ST för all framtid. (dåvarande generalsekreteraren Johan Lindberg i Sulkysport 23 november 2017). Därför måste bolagsordningen återkallas.
STC ska senast 25 maj 2025 lämna en utredning om en översyn om hästnäringen (direktiv 2024:58 och förordning 2024:183 om konsekvensutredningar). Det finns dock risk för jäv. Jag har cirka 25 dokument från myndigheter som klargör vilken ställning ST borde ha gällande konsekvensanalyser. Jag välkomnar utredaren att kontakta mig.
Ruth Riekola
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.