Insändare: "Svar på rådgivande remiss om begreppet svenskfödd"
Insändare i Travronden
Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.
Sedan en tid råder debatt om begreppet svenskfödd och vad som krävs för att en häst ska räknas som sådan. I en rådgivande remiss från Svensk Travsport skrivs att ”alldeles oavsett är det i slutändan styrelsen som är beslutsfattare i frågan”. Det är helt fel!
Styrelsen, det vill säga Svensk Travsport, måste förhålla sig till övergripande lagstiftning och EU-rätt enligt avtalet med staten.
Ursprungslandet är lika med födelselandet, det vill säga det land där fölet föds. Det gällde långt innan Sverige gick med i EU.
Det som har skett i decennier är att chip har sänts utomlands för inmontering och unga hästar har kommit till Sverige över en dag för att få chip inmonterat.
Då ST insåg att detta var ohållbart har handläggare på Jordbruksverket varit behjälplig att utvidga de geografiska områdena. 25 länder enligt ST:s plan och riktlinjer, som trädde i kraft 20 april 2020. På ASVT:s extrastämma i fjol återkallades beslutet.
Jordbruksverket skriver att ”om Svensk Travsport vill ändra/återkalla sitt geografiska område så får de göra en ändring i sina plan- och riktlinjer och meddela oss det. Då kommer vi att informera den ansvariga myndigheten i det land där ST har det utökade geografiska området. En sådan förändring ändrar inte status på de hästar som registrerades i ST medan det fanns ett utökat geografiskt territorium”.
Primärrätt ska främja fri rörlighet av varor och jämlika konkurrensförhållanden. Om verksamheten får bidrag av regering innefattas det i tillämpningsområdet. Ett föl kan avyttras när ägaren så önskar.
ATG, värt många miljarder, är ett privaträttsligt organ. Överskottet ska gå till sporten. Enligt avtal med staten ska ST verka för att de långsiktiga förutsättningarna för sportens utveckling och geografiska spridning inom landet ska tryggas.
Först om ovanstående krav är uppfyllda träder den Zootekniska förordningen in. Stamboken måste följa ursprungsland, det vill säga födelseland.
Den 27 april 2022 beslutade fullmäktige att godkänna ST:s nya organisationsmodell där ST ska verka för ett samarbete som utvecklar och stärker travsporten i andra länder. Ägarna har förpassats från att vara ägare till ST/ATG till att bli medlemmar i en ideell förening som anordnar av ST godkända tävlingar med prispengar.
Har fullmäktige, förutom ST:s 70 röster, bestående av delegater från travsällskap och BAS-organisationer koll på vad man beslutar om?
ST:s/ATG:s revisor har meddelat att hon avgick den 27 april 2022. Bör även andra avgå?
173 hästar anmäldes till derbykvalen. Var alla som kom med kvalificerade? Om inte, vad säger ST till uppfödare/hästägare vars kvalificerade hästar ströks?
/Ruth Riekola
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.