Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare: "Säkra den mest kompetenta styrelsen för ATG"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Marjaana Alaviuhkola är samordnare för gruppen som skrivit under insändaren. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

En stor grupp av personer inom sporten har synpunkter på sammansättningen av den nya ATG-styrelsen.
Den organisatoriska inblandningen – förtroendevalda – bör begränsas, menar skribenterna.

Av: Marjaana Alaviuhkola i kommission
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Vi som undertecknat denna artikel bärs fram av två fasta övertygelser.

  • Vi drivs alla av en vision om att den svenska travsporten också ska vara världens bästa travsport, attraktiv för alla och med travhästen i centrum.
  • Vi är också förvissade om att ATG som travsportens ekonomiska motor måste få gå på högsta möjliga varvtal, utan förhinder.

Visionen om världens bästa travsport och med travhästen i centrum, i förening med ATG:s roll för travsportens ekonomi, innebär att ATG:s valberedning inför bolagets årsstämma i maj står vid ett avgörande vägskäl.

Ska valberedningen föreslå en styrelse som består av individer med samtida affärskunnande och erfarenheter från spelbranschen, som agerar professionellt för att slå vakt om travsportens ekonomi och ytterst sportens framtid i Sverige?

Eller ska styrelsen bli ett forum för företrädare från olika intresseorganisationer vilka sätter Svensk Travs, ST, eller Svensk Galopps, SG, organisatoriska agendor i första hand, än de för travet nödvändiga ekonomiska prioriteringarna?

Det får inte bli så att ATG:s styrelse framöver söker använda ATG:s starka ekonomi för att finansiera diverse projekt som blir avsteg från investeringar i travsportens kommersiella utveckling. Detta skulle leda till ekonomisk stagnation och skulle slå hårt mot hela travnäringen.

Vi som undertecknat denna artikel representerar travsporten över hela fältet, och vi vill att vår sport ska vara öppen för alla hästägare, små som stora, och företräda såväl en stor bredd med folklig förankring som en elit på världsnivå. Vi ser dock en tydlig risk att ATG:s styrelse i och med bolagets frigörelse från statsmakten, kan förvandlas till en instans där organisatoriska intressen får företräde framför affärsmässiga överväganden.

Valberedningens instruktioner för ATG-styrelsens sammansättning framhåller att styrelsens ledamöter ska ha ”dokumenterad erfarenhet av styrelsearbete i kommersiell verksamhet på hög nationell nivå”, samt ”kunskaper och erfarenheter inom områden väsentliga för bolagets affärsidé” så som bland annat affärsutveckling, IT/AI och spelbranschen.

Härutöver sägs att tre av styrelsens sju ledamöter ska ”inneha ledande förtroendeuppdrag eller likvärdig ställning inom ST och SG”. Därtill fastslås att enligt aktieägaravtalet har ST möjlighet att nominera sex av sju kandidater och SG den sjunde kandidaten till styrelsen.

Det är självklart att ST och SG som aktieägare har rätten att tillsätta den styrelse som de anser bäst tjänar ATGs syften. Formuleringen att tre av styrelsens sju ledamöter ska inneha förtroendeuppdrag eller liknande ställning i organisationer som ST och SG är likväl olycklig. 

ATG:s årsstämma bör tolka denna skrivning som ”upp till tre” och försöka begränsa den organisatoriska inblandningen. Därtill bör årsstämman och aktieägarna hålla i minne att det finns åtskilliga engagerade personer inom trav- och galopp-Sverige som har väldigt goda insikter i frågeställningar som berör hästsporterna och de utmaningar som vi står inför, utan att nödvändigtvis ha förtroendeuppdrag i ST eller SG eller deras underliggande organisationer. Det utslagsgivande måste vara affärsmässig kompetens och inte vilka förtroendeposter man innehar i olika föreningar.

Vi tror därför att rollen för ST och SG relativt ATG ska vara att ge ägardirektiv baserade på attraktiva tävlingsprogram och kommersiell spelutveckling. ST och SG bör sålunda agera tydligt för att lämna affärsdriften av trav- och galoppspel till ATG och fokusera på det sportsliga kärnuppdraget såsom tävling, fair play, avel och att öka det generella intresset för trav och galopp som centrala hästsporter.

Valberedningens arbete bör präglas av följande hållningar:

  1. Affärsmässighet i fokus – Samtliga kandidater till styrelsen ska ha erfarenhet från affärslivet eller från spelmarknaden eller av att driva framgångsrika bolag.
  2. Professionell rekrytering – Inte anlita tidigare involverade aktörer, utan professionella rekryterare för att säkerställa en objektiv nomineringsprocess.

ATG har tack vare sin kommersiella strategi lyckats med att skapa nya intäkter och positionerat sig väl på spelmarknaden. Det finns fortfarande mycket att göra som ett spelbolag – både i Sverige och internationellt för att säkra de ekonomiska förutsättningarna för travsporten. Därför är det avgörande att den kommersiellt mest kompetenta styrelsen tillsätts, fri från organisatoriska intressen och fokuserad på affärsmässig tillväxt.

Travsportens framtid står på spel.

___________________________________

Rune Andersson, hästägare Mellby Gård

Johan Arneng, Stall Zet 

Hans Backe, Hasse Lasse Häst 

John Bootsman, Boko Stables 

Mats Gabrielsson, Tooma

Stefan Granath, Olof Brodin Chartering

Lutfi Kolgjini, Vombs Nygård

Robert Lindström, Broline och Offspring Int.

Stefan Lundborg, Stall SoFo

Hans Nelén, Global Farm

Anders & Stefan Ström, Stall Courant

Calle Wihlborg, Ecurie Diocles

Barbro och Ulf Wihlborg, Snogarps Gård

Lennart Ågren, SRF Stable

Mattias Djuse

Björn Goop

Adrian Kolgjini

Conrad Lugauer

Hanna Lähdekorpi

Joakim Lövgren

Stefan Melander

Per Nordström

Timo Nurmos

Daniel Redén

Markus B Svedberg

Maria Törnqvist

Johan Untersteiner

Peter Untersteiner

Roger Walmann

Jörgen Westholm

Daniel Wäjersten 

Patrik Sandin, ordförande Svensk Travsports Centralförbund 2002-2010

Marjaana Alaviuhkola, ordförande Svensk Travsport 2019-2022

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Marjaana Alaviuhkola i kommission

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.