Insändare: "Replik på Ekfalks insändare om Gocciadoro"
"Paragrafen som reglerar skada till travsportens anseende är dock sällan prövad och det finns få prejudikat. Överdomstolen tolkade reglementet på ett annat sätt än Svensk Travsport och anlitad extern juridisk expertis, vilket vi behöver analysera", skriver Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola.
Insändare i Travronden
Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.
Jag delar till fullo insändares stolthet över vår fina travsport och våra fantastiska hästar som respekteras som individer och att dess välmående alltid är allas första prioritet.
Den gemensamma värdegrunden är något Svensk Travsport har systematiskt och målmedvetet byggt upp sedan mitten av 80-talet då arbetet med hästvälfärdsfrågor och antidoping påbörjades på allvar. Det var banbrytande då och vi visade vägen till andra travländer.
Sverige är ett öppet land och ett öppet samhälle – så även travsporten. Alla är välkomna att tävla hos oss. Travsportens utövare i Sverige är inte längre en relativt homogen grupp svenskar utan en global sport med många nationaliter. Travsporten är en spegling av det svenska samhället av idag.
Det ställer naturligtvis nya krav på Svensk Travsport på utbildning, rådgivande samtal och uppföljning så att alla de som verkar inom svensk travsport delar vår gemensamma värdegrund och har en förståelse och acceptans för reglerna för till exempel drivning och medicinering. Här behöver vi göra mer och arbeta med dessa frågor lika metodiskt som vi historiskt har gjort inom hästvälfärd för att nå resultat.
Vi har ett eget rättssystem i travsporten där styrelsen är ”lagstiftaren” och beslutar om reglemente och en överdomstol vars uppgift är att juridiskt tolka reglementet och döma i enighet med då gällande reglementet. Svensk Travsport som utredande förbund bedömde i fallet Gocciadoro att tränaren brutit mot paragraf 70 och skadat travsportens anseende hos allmänheten. En del av utredningen var bland annat en oberoende undersökning om allmänhetens förtroende, som visade att travsportens förtroende och trovärdighet hade påverkats negativt genom händelsen.
Paragrafen som reglerar skada till travsportens anseende är dock sällan prövad och det finns få prejudikat. Överdomstolen tolkade reglementet på ett annat sätt än Svensk Travsport och anlitad extern juridisk expertis, vilket vi behöver analysera.
Vi har under en tid diskuterat att göra en större genomlysning av vårt rättssystem, struktur och processer inklusive reglementen och styrelsen har nyligen tagit ett beslut om att den processen ska sättas igång. Det är viktigt att analysera om den nuvarande strukturen är tidsenlig i det samhället som kontinuerligt och snabbt ändrar sig.
I den globala och digitaliserade världen vi nu lever i är det också viktigt att vi arbetar gemensamt, såväl nationellt och internationellt för att säkerställa att travsporten har allmänhetens förtroende och hästens välbefinnande i centrum.
Som ordförande i UET kommer jag oförtröttligt och med en dåres envishet fortsätta att lyfta upp hästvälfärds- och drivningsfrågorna till diskussion och analys för att, som insändaren skriver, kunna bibehålla stoltheten över vårt fina travsport.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.