Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare: "Räddningen är mer prispengar"

Foto: TONY RYTTAR/TR BILD
"Svensk travsport behöver 100 miljoner kronor i nya prispengar redan 2025", skriver Johan Carlfjord (bilden) och Ove Conradsson, generalsekreterare respektive ordförande i ASVT. Foto: TONY RYTTAR/TR BILD

Det var köparens marknad på höstens auktioner. Problemet är att väldigt få köpare finns kvar.

Av: Ove Conradsson & Johan Carlfjord, ASVT
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

När årets selektauktioner är avklarade kan det konstateras att det finns köpare till de extremt välstammade hästarna. Under höstens fortsatta auktioner, med mer vanliga men välstammade och fina hästar, kommer den brutala polariseringen av svensk travsport uppenbaras i fullständig dager. 

Många av de hästägare som utgjort ryggraden i svensk travsport har inte längre har råd att delta i travets karusell – oavsett om de är B-tränare eller renodlade hästägare. Detsamma gäller merparten av landets A-tränare som följaktligen inte kan hitta hästägare till sin rörelse!

ASVT:s övertygelse, som vi vet har stöd från såväl hästägarorganisationerna som A- och B-tränarna, är att den tuffa sanningen är att det måste till mer prispengar till vardagstravet. Vill vi rädda svensk travsport som folksport i hela Sverige räcker det inte med att skapa mjuka värden för sportens aktiva vilket nyligen framfördes av sportens ledning. Mjuka värden betalar tyvärr inte räkningar för foder, träningsavgifter och övriga kostnader för de aktiva, framför allt inte när kostnadsmassan ökat. Räddningen är prispengar till vardagstravet! 

Låt oss samtidigt också förnya epitetet breddsport. Den verkliga breddsporten i dagens trav i Sverige är vardagstrav med dess olika spelformer från vinnare till V64! Med en frisk breddsport och vardagstrav blomstrar travsporten.

Uppfödningen speglar den tuffa situation som hästägarna nu upplever där de kommit till en kritiskt låg nivå avseende kostnadsbidrag. Årets betäckningssiffror pekar på en nedgång med cirka 15 procent. Med flera års nedåtgående trend kan man med matematik beräkna hur många tävlingshästar svensk travsport behöver för att upprätthållas på nuvarande nivå i hela landet.

“Det är vår ödesdigra profetia”

Risken är uppenbar att travsporten svält sig till den nivå att flera banor riskerar läggas ner om bara fyra-fem år. ST:s ordförande Anders Källström sade till Travronden att Sveriges sista travlopp kommer att köras 2053 om inget dramatiskt görs. ASVT:s starka oro är att hans ödesdigra profetia blir verklig snabbare än så. 

Kommer sportens överlägset största intäktskälla ATG och V75 kunna leverera sport som genererar intressant spel i tillräcklig omfattning med färre hästar och hästägare? Troligen inte! 

Kommer svensk travsport att kunna upprätthålla en rimlig internationell kvalitet på sporten med färre födda hästar? Troligen inte det heller. Vetenskapen säger att toppen på en avelspyramid i princip aldrig kan bli högre än bredden!

Så vad är lösningen? Signalvärden är mycket viktiga för svensk travsport fastslog ST:s vd Maria Croon på senaste konsortiemötet inom Svensk Travsport i Malmö.  Det skriver ASVT och förmodligen alla sportens aktiva under på. Bästa signalvärdet är att ledning och styrelsen på ST och ATG gör som andra branscher i kris. Säkra resurser till företagens core business – skapa förutsättningar för högklassig sport genom att allokera höjda prispengar och samtidigt skapa möjligheter till en god spelutveckling. 

Ikonen Gunde Svan brukar säga att inget är omöjligt om man verkligen försöker! Så budskapet till ST och ATG är: Överge osthyvelprincipen och ta fram svärdet för att allokera resurser. Prioritera hårt. Svensk travsport behöver 100 miljoner kronor i nya prispengar redan 2025. Det tillsammans med de mjuka värden som ST:s vd förespråkar kan få sportens aktiva att återfå framtidstron och skapa förutsättningar för nyrekrytering!

– Ove Conradsson, ordförande, och Johan Carlfjord, generalsekreterare, ASVT

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Ove Conradsson & Johan Carlfjord, ASVT

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.