Insändare: "Öppet brev: För en rättvisare travsport"
Jag skriver detta öppna brev som en röst för många travintresserade spelare i Sverige – vi som varje dag engagerar oss, investerar både tid och pengar, och som i praktiken utgör grunden för sportens ekonomi.
Insändare i Travronden
Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.
Det har länge varit ett stort problem att avgörande ändringar som skoinformation, vagnval sker efter spelstopp, särskilt i de större streckspelen som V75 och V86 – ofta utan att detta kommuniceras tydligt till oss spelare. Dessa ändringar har i många fall haft direkt påverkan på loppens utgång, vilket gör att vi upplever att vi spelar utan rättvisa förutsättningar.
Vi behöver följande konkreta förändringar
Travsporten bygger på förtroende. När viktig information undanhålls eller ändras i sista stund, urholkas det förtroendet – inte bara för enskilda lopp, utan för sporten som helhet. Därför föreslår jag – och många med mig – följande konkreta förändringar:
- Tidsgräns för utrustningsändringar
Samtliga utrustningsdetaljer – såsom skor och vagn – ska vara fastställda och låsta senast tre (3) timmar före loppets start. Efter denna tidpunkt får inga ändringar ske, förutom vid akuta veterinärmedicinska skäl, där en veterinär uttryckligen godkänner ändringen för hästens välmående. Om reglerna inte följs ska hästen strykas från startlistan. Tränare eller kuskar som bryter mot detta bör kunna få böter, varningar eller avstängning. Det är avgörande för sportens trovärdighet.
- Transparens vid veterinärgodkända undantag
I de ytterst få fall där en ändring måste göras efter den fastställda tidsgränsen – och där veterinären godkänt detta av hälsoskäl för hästen – ska detta omedelbart kommuniceras i ATG:s app, på hemsidan och i tv-sändningarna. Ändringen ska dessutom åtföljas av en kort motivering från tränaren, veterinären eller kusken, så att spelare och publik får tydlig och rättvis information, trots undantaget.
- Finntack-vagnen kräver en egen beteckning
Den nya Finntack-vagnen har uppenbarligen inte samma egenskaper som en vanlig sulky, trots att den ofta klassas som det på ATG.se. Det är vilseledande – inte bara för spelare, utan även för konkurrenter. Vagnen påminner mer om en amerikansk jänkarvagn i vikt och effekt. I voltlopp där jänkarvagnar inte är tillåtna kan detta ge tydlig fördel. Det behövs ett beslut: Ska den klassas som vanlig sulky, bike, eller få en egen kategori? Ett tydligt regelverk måste införas omgående för att undvika fortsatt osäkerhet.
Han är ett föredöme
Avslutningsvis vill jag lyfta fram tränaren David Persson, som på ett föredömligt sätt visar hur kommunikationen mot spelarkollektivet bör se ut. Han är aktiv och tydlig i sin information, inte minst via plattformar som X (Twitter). Fler inom travsporten borde ta efter detta sätt att visa respekt för spelets förutsättningar och oss som engagerar oss i sporten varje dag.
Visa att ni står på både hästarnas och spelarnas sida – och ta ansvar för att säkerställa en transparent och modern travsport.
– Gustav Lindkvist, Hjo
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.