Insändare: "Något måste göras åt vår produkt"
Svensk Travsport står inför många utmaningar på olika områden. Men jag vill påstå att travets stora utmaning ligger på en annan nivå som vi sällan diskuterar. Nämligen hur sporten och spelet ska behålla och helst öka sin attraktionskraft.
Insändare i Travronden
Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.
Vare sig vi vill det eller ej är sporten beroende av spelintäkterna. Jag ser just nu ett problem i att kunna behålla spelvolymerna om inget görs. Orsaken är att underhållningen och därmed spelprodukten allt oftare är undermålig. Spelarna och finansiärerna pratar om det men jag hör inte mycket i övrigt.
Vi ser favoritparader på löpande band, många lopp är avgjorda redan in i första sväng när favoriten välvilligt har släppts till ledningen och börjat bromsa fältet. Och ingen utmanar en favorit, gör man det får man skit från alla håll. Att köra preparé är i tillägg nu helt normaliserat utan att någon protesterar så länge man ” berättat innan”.
Spelmässigt ser vi jackpottar på rad i den lägsta vinstgruppen. Utdelningarna på V-spelen är ofta tre-eller fyrasiffriga numera. De stora finansiärerna (storspelarna) slutar investera i stora system när det gång på gång landar på minus trots alla rätt.
Vi måste se till att ha bra spelformer OCH vara underhållande om vi ska överleva. Regeländringar står Svensk Travsport för. Nu måste man sluta lyssna till särintressen, nu gäller det att rädda travsporten som helhet.
Några förslag:
- Stallkörningar, låt inte kuskarna komma undan med det. Vi måste sluta med att försvara oss med ” det går inte att bevisa”. I vilken annan sport springer domaren omkring och funderar över bevisläget? I tillägg bör vi ha maxantal av hästar från ett stall.
- Tempominskningar, när silverlopp är nere i 1.25-tempo är det både farligt och ett hån mot publiken.
- Beroendeställningar, givetvis ska inte en kusk anställd av en tränare köra en häst från annat stall och tävla mot sin chef.
- Catchdrivers, Gör ett system där man har en prioritetsordning inför varje år där man är tvungen att köra åt stallen i den ordningen. De ska tvingas välja lag.
- Kör inga lopp med färre än tio hästar
- Ta bort spårförbehållet i alla lopp. Man ska klara av att starta från bakspår.
- Inför mörk anmälan i samtliga lopp. Ett problem är att alla hela tiden ska försöka möta sämsta möjliga motstånd. Helt emot sportens idè. Det är bland annat därför vi får ojämna och tråkiga lopp. Mörk anmälan skulle också ge fler starter per häst eftersom man inte skulle stryka lika ofta. Det skulle också ge lägre resekostnader totalt då man inte skulle kunna välja lopp längre bort på grund av spår och motstånd.
- Propositioner, här försöker man i alla fall. Man kanske ska börja använda poängintervall kombinerat med prissumma mer? Lopp med höga poängintervaller ska ha höga prissummor, låga poängintervallet ska ha låga prissummor i loppen. Sedan får man gå upp och ner i detta divisionssystem.
- Bankropparna.
Det behövs också stora investeringar för att göra travsporten mer attraktiv. Våra banor är i dag otidsenliga, korta upplopp gör att det är ytterst sällan som någon spurtar förbi hela fältet. Och mer taktiskt slipade kuskar gör att många hästar aldrig får chansen. Det blir tråkigt. Men vem ska göra investeringarna på själva bankroppen om man skall göra den större, lägga till open stretch eller kanske till och med nivåskillnader? Det är inte rimligt att banorna själva ska ta de kostnaderna.
Problemet är att avkastningen av investeringen bara tillfaller banan till liten del i form av publik. Den stora vinsten av roligare banor gör ATG via ökat spel. Därför bör också ATG vara med och delfinansiera.
Det blir givetvis för dyrt att bygga om ALLA banor. Lösningen är nog att välja ut NÅGRA banor som man investerar i från centralt håll. Dessa banor ska sedan få mer tv-tid än i dag. Det är dessa banor som blir det huvudsakliga ansiktet utåt mot allmänheten för Svensk Travsport och ska driva spelet och intresset framför tv-skärmar och andra skärmar. De banor som inte byggs om får då färre timmar i tv.
Till sist ska sägas att jag skriver detta i rent egenintresse. Jag skulle nämligen tycka att det vore väldigt trevligt om det fanns trav att titta på när jag blir pensionär i framtiden.
– Fredrik Fällgren
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.