Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Insändare: "Hoppas satsningen på Åbys storlopp begränsas till 2024"

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
"Eftersom Åby uttalat att 2024 utgör ett test är min förhoppning att den höjda prisnivån begränsas till 2024 och att dessa medel i framtiden tillförs vardagstravet", skriver Rolf Brunström om satsningen på Åby World Grand Prix. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Av: Rolf Brunström
Publicerad:

Insändare i Travronden

Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.

Att hästägandet och uppfödningen i Sverige drabbats hårt i form av kraftigt ökande kostnader är väl känt. Prispengar inom framförallt vardagstravet har ökat endast marginellt under decennier medan kostnader, i synnerhet genom senaste tidens ökande inflation, skenat. Priserna på hästauktionerna har fallit kraftigt som en följd av kostnadsutvecklingen, endast de absolut bästa unghästarna säljs till (ibland häpnadsväckande) högt pris. Övriga säljare får sällan betalt för nedlagda kostnader om ens till betäckningsavgiften, många hästar återropas eller förblir osålda. Minskat antal betäckningar är att förvänta. Allt detta är träffande beskrivet av Kari Lähdekorpi i Travronden nr 35: ”Ni har skapat en lekplats för de rika”.

Ett exempel på detta är Åbys satsning på Åby World Grand Prix 2024 med ett första pris på 6 miljoner och en samlad prissumma på 10,5 miljoner. I beskrivningen sägs att man ”omfördelar medlen internt och tar inga pengar från vardagstravet”. Under 2021, 2022 och 2023 minskar man enligt Åbys sportchef Jon Walter Pedersen den totala prissumman med 1 miljon kronor per år och sparar där 3 miljoner. 

Ökningen 2024 uppgår till ca 6,5 miljoner kronor (10,5 miljoner kronor minus “ordinarie” 4 miljoner kronor) vilket innebär att tre miljoner har tagits från Åby Stora Pris. Varifrån övriga ca 3,5 miljoner kronor kommer framgår inte av Åbys kommunikation i ärendet.

Oavsett varifrån medel tas så kan man konstatera att de extra cirka 6,5 miljoner kronor som utdelas i loppet förstås hamnar i “de rikas” fickor. De hade enligt min uppfattning istället med fördel kunnat användas i vardagstravet på Åby (2023: cirka 45 sådana tävlingsdagar) under 2024 vilket motsvarar 140.000-150.000 per dag eller ca 15.000 per lopp. 

Grovt räknat hade det motsvarat en välkommen prishöjning på cirka 15 procent ett helt år i ett läge där Åby, Sveriges andra bana, har ungefär halva Solvallas prissumma per lopp i vardagstravet.

Istället för att, som Åby, konstatera att man ”tar inga pengar från vardagstravet” borde man i rådande läge se vad man kan ge till vardagstravet. Att många små hästägare ledsnar och försvinner och ett begränsat antal ”rika” blir kvar ska ställas mot den positiva effekt Åby förväntar sig nästa år av ett enstaka lopp i form av ökad publicitet och PR för travet. Det är naturligtvis kul och spännande att synas i såna här sammanhang och flera travtränare (potentiella deltagare, icke Åbytränare) har uttryckt sig positivt kring initiativet, men priset är högt.

Åbys beslut om Åby World Grand Prix togs långt innan marknaden föll kraftigt under 2022 vilket till del skulle kunna förklara och försvara genomförandet 2024. Eftersom Åby uttalat att 2024 utgör ett test är min förhoppning att den höjda prisnivån begränsas till 2024 och att dessa medel i framtiden tillförs vardagstravet.

Rolf Brunström
Liten skrivbordsuppfödare och hästägare

ANNONS

Ämnen i artikeln


Av: Rolf Brunström

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.